latinica  ћирилица
21/06/2022 |  15:22 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Најава из ЕУ руши до сада познате принципе и процедуре (ВИДЕО)

Најава која је дошла из европских институција руши до сада познате принципе и процедуре за придруживање ЕУ, рекла је предсједница Српске, Жељка Цвијановић, коментаришући предност коју Украјина добија у приступању ЕУ у односу на друге потенцијалне кандидате.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

-  Ако неко ко не испуњава ништа од услова добије предност у односу на земље Западног Балкана, онда то показује непринципијелан однос и дестимулативно је за БиХ - рекла је Цвијановић.

Да постоји добра воља у ЕУ, тих 14 тачака које БиХ треба да испуни могу се подијелити у блокове по два до три у различитим фазама приступања, што је и до сада била пракса, каже предсједница Српске.

- Рећи да овдје имате неке претходне услове и не можете поново преговарати, а имате некога с ким уопште не морате преговарати, него да само аплицира, и ви кажете ово је у реду, јер је политички моменат тако осјетљив, ми ћемо то урадити, ја мислим да то тотално руши систем на којем почива све и један досадашњи процес у задњој ери, говорим о приступању ЕУ. Просто имамо неко ново вријеме и ја мислим да смо ми ту закинути - навела је Цвијановић.