latinica  ћирилица
21/06/2022 |  15:28 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

"У споразуму са Британијом се мора поштовати Српска" (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да представници Српске нису против споразума БиХ и Велике Британије, него сматрају да се у њему мора знати ко је и шта Република Српска.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Цвијановић је истакла да је погрешно што посебна сједница Народне скупштине Српске није завршила успјешно када је ријеч о вету српског члана Предсједништва Милорада Додика на споразум БиХ и Велике Британије.

- Чули сте образложење јуче - ово је начин да коригујемо и вратимо у нормалне токове оно што је нама сервирано. Нико није рекао да неће споразум, многи су из опозиције то погрешно тумачили. Нисмо против споразума, али смо за то да се у њему зна ко је и шта Република Српска, не одузимајући надлежности БиХ, нити било коме другом - рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је додала да исход сједнице можда није проблематичан, с обзиром на то да је ријеч о основама за преговоре, а не коначном споразуму, што значи да се може заустављати и поправљати у неким наредним фазама.

- Али, ако правите неки међународни споразум и добијате основе за преговоре и ако вам неко каже да од 21 или 31 члана који учествују у некој преговарачкој радној групи немате ниједног из Републике Српске - просто није нормално. Ако вам се тамо креира неко рјешење по којем имате неку комисију за надзор над спровођењем тог будућег споразума и опет немате никога из Српске значи да не поштујете Устав и систем координације - истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да српски члан Предсједништва користи вето у свакој ситуацији у којој процијени да треба, те да је оно што је наведено у образложењу треба да, ако ништа, побуди интерес свих политичких партија да о томе добро размисле.

- Тамо говорите да с друге стране постоји само један језик, а у свим међународним споразумима се наводи да је то језик државе са којом билатерално нешто правите и језици народа који живе овдје. Успут имате и примједбу коју је истакао српски члан Предсједништва да Косово третирате на начин како сте га третитрали у том споразуму, а не на начин како је то сада у међународној коресподенцији већ стандард или правило - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да Народна скупштина није требала да се изјасни да ли је за или против нечега што је рекао Милорад Додик, већ за или против онога што је важно за Републику Српску, јер ће опет доћи неки захтјев у којем нико неће обратити пажњу да треба да учествују и људи из Српске у складу са Уставом и овлаштењима када се креирају и прати примјена одређених рјешења.

- И да може свако да вам се обраћа и каже ваш језик се зове тако и тако, а ви не можете да исправите, да је однос према Косову такав и такав. Овдје не говорим какав треба и може да буде, говорим о ономе што је нека реалност - закључила је Цвијановић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је да је исход посебне сједнице лош за Републику Српску.

- На свакој сједници Народне скупштине на којој било ко, било када, како се год звао и припадао било којој политичкој опцији, када потегне витални национални интерес требали би у најмању руку да говоре шефови клубова, да не траје дуже од сат времена и да се заврши изгласавањем заштите виталног националног интереса - рекао је Вишковић и додао да је свака друга прича дегутантна и пуна нереалних образложења.

Народна скупштина Републике Српске јуче није двотрећинском већином усвојила одлуку о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о проглашењу веома штетном по виталне интересе Српске одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања споразума о партнерству, трговини и сарадњи БиХ и Велике Британије.

Од укупно 62 присутна посланика, сви су гласали, а вето је подржао 51 посланик, нико није био против, док је уздржано било 11 посланика.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је опозиција, предвођена ПДП-ом и СДС-ом, јуче у Народној скупштини Републике Српске гласала против Српске јер је гласала за споразум с Великом Британијом.