latinica  ћирилица
21/06/2022 |  15:34 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Вишковић: Да је Српска самостална већ би имала укинуте акцизе (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да би Српска, да има самосталност коју нема, још у марту имала укинуте акцизе и диференцирану стопу ПДВ-а.
Радован Вишковић (фото:Влада Републике Српске) - Фото: Тwitter
Радован Вишковић (фото:Влада Републике Српске)Фото: Тwitter

- То је јасно свима онима који хоће да чују, онима који неће да чују не могу промијенити став - поручио је Вишковић.

Он је нагласио да Влада помаже становништву на начине који су јој могући и да је једна од мјера и исплата по 100 КМ борцима, пензионерима и младима, те да није ријеч о давању пред изборе.

- Није изборно давање ако смо одлуком Владе за скоро 10.000 бораца млађих од 60 година од октобра увели мјесечно примање на висини борачког додатка који је увећан пет одсто за Нову годину и десет одсто у мају, те у марту им подијелили по 100 КМ и добиће сада када буде дијељено свим борцима - рекао је Вишковић новинарима.

Он је подсјетио да је недавно исплаћена помоћ од по 100 КМ и за око 4.500 демобилисаних бораца старијих од 60 година којима је једино примање борачки додатак.

Вишковић није искључио могућност да у току године буде и додатних помоћи.

Премијер Српске је рекао да ће јавне кухиње имати брашно за наредних шест мјесеци, а ријеч је о донацији Владе Српске.

- Ових дана посредством Црвеног крста биће подијељено 500 тона брашна онима којима се процијени да треба, као и уље - навео је Вишковић и подсјетио да је социјално угроженима у Српској већ подијељено по 25 килограма брашна и два литра уља.

Он је рекао да ситуација јесте тешка, да има инфлације, али да се не може све посматрати црно како неко жели и да се не смије занемарити ни цијена електричне енергије, гаса, нафте и нафтних деривата без обзира на цијену у малопродаји, јер је и таква цијена јефтинија од оних у окружењу.

- Коефицијент за расподјелу ПДВ-а за други квартал ове године биће 34,95 што се никада у историји Српске није десило. Овдје има јавне потрошње, инвестиција, јер да их нема не би коефицијент растао него пада, просјечна плата у Српској не би била већа од другог ентитета, нити наша инфлација мања него што је у другом ентитету - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио и да је аграрни буџет Српске за ову годину повећан на 106 милиона КМ, а у Федерацији БиХ мањи иако имају дупло већи број пољопривредних газдинстава.