latinica  ћирилица
21/06/2022 |  16:44 ⇒ 16:46 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије у посјети Охридској архиепископији

Његова светост патријарх српски Порфирије, са епископима Српске православне цркве, обишао је православне и хришћанске светиње у Охриду у пратњи архиепископа охридског и македонског Стефана, на чији позив је и допутовао у посјету Македонској православној цркви-Охридској архиепископији.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Благодарећи архиепископу Стефану и љубављу високопреосвећених митрополита данас и јуче овде, у Охриду, имали смо могућност да се поклонимо светињама, православним и хришћанским - истакао је патријарх Порфирије, након обиласка Цркве Светих Климента и Пантелејмона у селу Плаошник на обали Охридског језера, а раније и манастира Калиште, код Струге.

Пошто се, након величанственог дочека и великог присуства вјерника, заједно са епископом архиепископом охридским и македонским Стефаном поклонио светињама храма, патријарх српски поручио је да је данас била прилика да се види шта су православни хришћани прије много вијекова сматрали најважнијим у свом животу.

Његова светост је оцијенио да је православним хришћанима прије много вијекова важније од свега било да чувају своју хришћанску православну вјеру, али не само да чувају, него да и живе православном вјером, а то значи по јеванђељу, саопштено је из Српске православне цркве.

- Ништа друго да немамо, него само искуство када обилазимо овакве светиње, имамо јасну поруку за нас данас, који смо изложени разним изазовима који нуде неке нове вриједности и нови погледи на свијет - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је нагласио да је, Црква, међутим, увијек савремена, јер не припада ни прошлости, ни садашњости, ни будућности, него вјечности, те да је у том смислу свевремена и труди се да буде увијек актуелна, дијели све проблеме, искушења, невоље, али и све радости са којима се суочава сваки човјек живјећи у овом времену.

Патријарх је истакао да Црква нуди вертикалу, смисао постојања сваком човјеку у сваком времену и сваком простору и даје човјеку могућност да разумије да је створен за вјечност и да је љубав темељ његовог постојања.

- И то баш онако како говори јеванђеље читавим својим бићем према Богу, а кроз ту љубав према Богу и љубав према ближњем, а то значи према сваком човјеку - навео је патријарх Порфирије.

Према ријечима патријарха српског, клањајући се светињама и долазећи на мјесто светиња, човјек има најбољу шансу и прилику да се загледа у себе, да се диви ономе што су прије, живјећи православном вјером, оставили као предање и духовну културу.

- Велика је радост и благослов да можемо да се поклонимо светињама, да упалимо свећу, помолимо Богу за спасење читавог света, за мир у свијету, за мир међу људима, за међусобно разумевање и спремност да свако нађе своје место под сунцем - рекао је патријарх Порфирије, захваливши присутнима за љубав.

Патријарх Порфирије, у пратњи Његовог просвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, синоћ је стигао у посјету Охридској архиепископији, гдје су му у манастиру Калиште код Струге архиепископ охридски и македонски Стефан, архијереји, свештенство, монаштво и стотине вјерника приредили свечан дочек.

Стотине вјерника старих и младих, малишани у народним ношњама, нису крили радост што могу да приме благослов патријарха.

Манастир посвећен рођењу Пресвете Богородице у селу Калиште, на обали Охридског језера, краси чудотворна икона Мајке Божије, а недалеко од храма налазе се љековити извори Светог Петра и Светог Ананија, као и Капела Светог Атанасија у пећини.

У пратњи Његове светости су Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије и преосвећени епископи сремски Василије, бачки Иринеј, зворничко-тузлански Фотије, крушевачки Давид, ремезијански Стефан и изабрани шабачки Јеротеј.