latinica  ћирилица
21/06/2022 |  16:50 | Аутор: СРНА

Потписани уговори о запослењу 50 матураната

У Бањалуци су данас потписани уговори о запослењу између привредних субјеката и прве групе од 50 матураната средњих школа који су у тим предузећима обављали практичну наставу.
Око 50 свршених средњошколаца запослено у предузећима у којима су имали праксу (Фото: Министарство просвјете) -
Око 50 свршених средњошколаца запослено у предузећима у којима су имали праксу (Фото: Министарство просвјете)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је присуствовала потписивању уговора, рекла је новинарима да ресорно министарство на овај начин пружа подршку промоцији дуалног образовања и практичне наставе код послодавца ради бржег запошљавања младих.

- Ово је почетак резултата које заједно са привредницима остварујемо кроз процес дуалног образовања. Циљ Владе Републике Српске је да кроз Економску политику и Акциони план проводи усклађивање образовања са тржиштем рада - истакла је Тривићева.

Тривићева је рекла да је циљ дуалног образовања да млади који излазе из средњих техничких и стручних школа буду обучени и одмах транспарентни на тржишту рада, те добију могућност запошљавања које је основна гаранција останка младих у Српској.

Она је подсјетила да је у овој години код 1.076 послодаваца практичну наставу похађало 3.650 ученика, од којих су најбољи данас потписали уговор о запослењу са послодавцима.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић, који је присуствовао потписивању уговора, истакао је да је задовољан чињеницом да су се млади опредијелили да раде у прерађивачкој индустрији.

Ћорић је навео да су млади своја практична знања стекли кроз дуални систем образовања на конкретним радним задацима и да су привредни субјекти исказали интересовање да запосле те ученике након завршетка средње школе.

Он је позвао привредне субјекте у Републици Српској да се у наредној школској години одазову у великом броју и омогуће ученицима практичну наставу кроз систем дуалног образовања.

Власник фирме "Тикт манофактура" из Градишке Крешимир Бодрожић навео је да ово предузеће већ дуже образује младе у дуалном систему, који након школовања наставе да раде код њих.

- Важно је да имамо што више младог кадра у нашем предузећу, поготово када дођу из средње школе гдје их образујемо у смјеру који је нама потребан - истакао је Бодрожић.

Миљан Антонић, који је завршио Машинску школу у Градишци, рекао је да је задовољан што је добио стално запослење у "Тикт манофактури", која је добро опремљена и пружа могућност за усавршавање у послу за који се школовао.

Потписивање уговора иницирало је и организовало Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Привредном комором и Унијом удружења послодаваца Српске.