latinica  ћирилица
21/06/2022 |  17:54 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

На тијелу Матеја Периша нема повреда, пронађени трагови кокаина и алкохола

На тијелу младића из Сплита Матеја Периша, који је пронађен у Сави након пет мјесеци од нестанка, нема трагова насиља, а пронађени су трагови кокаина и алкохола, утврдило је Више јавно тужилаштво у Београду.
Матеј Периш (Фото: nestali.gov.hr) -
Матеј Периш (Фото: nestali.gov.hr)

Утврђено је да нема основа сумње да је смрт хрватског држављанина посљедица извршења кривичног дјела, као и да су токсиколошке анализе показале да у тијелу постоји присуство "токсичних концентрација амфетамина", етил-алкохола и кокаина, наводи се у саопштењу.

Тужилаштво је то саопштило имајући, како се наводи, у виду све околности од нестанка Матеја Периша у ноћи 30. и 31. децембра 2021. године до проналаска његовог тијела, 18. маја у ријеци Дунав, код београдске Аде Хује.

У саопштењу се наводи да је тијело затечено у фази одмаклих постморталних промјена, те да околности које су претходиле нестанку Периша, изјаве лица која су прије нестанка била у његовом друштву, уз извршене провјере и обдукциони налаз, не указују да је његова смрт повезана са било којим видом насиља.

Наиме, обдукцијом коју је по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду обавио Институт за судску медицину, констатовано је да на тијелу Матеја Периша нема повреда костију главе, врата, трупа, ни удова.

- Истовремено, резултати токсиколошких анализа показали су присуство токсичних концентрација амфетамина у крви и органима, уз присуство етил алкохола. Такође, у узорку косе су идентификовани кокаин и бензоилекгонин у траговима -  истиче се у саопштењу.

Комисијско вјештачење обавила су три вештака, љекара специјалиста судске медицине.

Тужилаштво напомиње да су припадници МУП Србије од тренутка пријаве нестанка Периша интензивно трагали за Перишем и предузимали све мјере и радње у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду, како би пронашли Периша и расвијетлили све чињенице и околности његовог нестанка.

На проналаску Матеја Периша били су ангажовани припадници Полицијске управе за град Београд, Ронилачке јединице Жандармерије, Управе криминалистичке полиције, Полицијске испоставе за безбједност на ријекама, као и све полицијске станице на територији града Београда.

Периш је истрчао из клуба "Готик", трчао улицама Београда покушавајући да заустави такси и онда, како се види на снимцима надзорне камере, степеницама се спустио према ријеци Сави.

Током скоро пет мјесеци од његовог нестанка, трајале су интензивне потраге.