latinica  ћирилица
21/06/2022 |  18:25 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Оружје из Украјине на црном тржишту Албаније и Космета (ВИДЕО)

Војна опрема и наоружање које европске земље донирају Украјини - НАТО и Американци преусмјеравају на самопроглашено Косово и Албанију.
Оружје - Фото: РТРС
ОружјеФото: РТРС

Потврђују то и руски извори тврдећи да оружје са црног тржишта завршава у рукама криминалаца и терориста.

Стручњаци за борбу против тероризма кажу да је то пријетња безбједности цијелом Балкану.

Шта се дешава са силним оружјем које Запад испоручује Украјини? Брисел и Вашингтон о томе ћуте, али стижу јавна упозорења из Москве.

Прије неколико дана шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упозорио је да се ракетни и противтенковски системи већ продају на црном тржишту у Албанији и на Космету.

Стручњаци упозоравају да оружје и наоружање које на тзв. Косово допреме припадници НАТО остаје косовским безбједносним службама.

Кажу да на такав начин јужна српска покрајина постаје дио оружаних система НАТО-а за реализацију њихових циљева.

Истовремено, оцјењују да постаје криминална база и пријетња за стабилност околних држава.

- Тамо се допремају озбиљни борбени системи и ракетни системи, вишецијевни ракетни бацачи, минобацачи, дакле на Косову се ствара нова муслиманско-криминална армија, која је повезана дубоко са политичким исламом с једне стране а са друге стране са организованим криминалом - рекао је Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма.

Стручњаке из области безбједности брину информације о наоружавању и допремању на Западни Балкан. Још више их брине испорука са Запада у Украјину јер нико не може да гарантује да оно стиже на фронт.

Често је и мета руске војске по логистичким центрима, што отвара и друге могућности.

- Лако се оправда дио тог оружја да је уништен у тим базама и вјероватно по сугестијама НАТО-а транспортује у неке регионе као што је Балкан, нажалост, не мислим да је само тзв. Косово простор на које ће се транспортовати оружје, не искључујем ту ни простор БиХ - сматра Митар Ковач, директор Евроазијског безбједносног форума.

Поред оружја проблем за безбједност у региону су и страни плаћеници у Украјини, међу којима и они из БиХ, о којима надлежне БХ институције упорно ћуте.

- Шта када се врате, колики је то безбједносни ризик, шта ће предузети агенције за провођење закона у смислу кривичног гоњења страних бораца, то је тема која се гура под тепих и све то усложњава ионако компликовану безбједносну ситуацију у БиХ - упозорио је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

- Они не могу промијенити стратешки однос снага тамо али могу погинути и они масовно гину, оно што јесте проблем за наше друштво јесте што ОБА мирно посматра ове процесе. БиХ је Странка демократске акције укључила у рат у Украјини и ми ћемо тамо бити поражени заједно са нацистичким снагама - сматра Галијашевић.

Према званичним подацима Москве, у Украјини је убијен 51 плаћеник из БиХ у униформама јединица лојалних Кијеву.

На ратиште у Украјину отишло их је 167, али је тај податак од прије два мјесеца и сасвим је сигурно да их је сада више.