latinica  ћирилица
21/06/2022 |  20:12 | Аутор: СРНА

Дефинисано право на привремено издржавање дјеце

Нацртом закона о привременом издржавању дјеце Републике Српске први пут јасно је дефинисано право на привремено издржавање и корисници права, али и поступак за остваривање права, исплата и поврат износа привременог издржавања.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић истакла је да је основни разлог за доношење овог акта потреба за унапређењем положаја дјеце којима је потребна подршка Републике да би остварили законско право на издржавање.

- Право на привремено издржавање фонда има дијете чији дужник обавезе издржавања, на основу извршне исправе, не извршава или дјелимично извршава обавезу издржавања на начин да нису плаћена три мјесечна оброчна давања и више мјесечних оброчних давања издржавања у посљедњих 12 мјесеци узастопно или са прекидима, рачунајући од дана када је покренут извршни поступак - рекла је Давидовићева у Народној скупштини Републике Српске образлажући законске одредбе.

Она је нагласила да је Нацртом закона дефинисано да се право на привремено издржавање признаје дјетету од дана подношења захтјева фонду, док се новчани износ привременог издржавања одређује у висини износа одређеног у извршној исправи.

- Поступак за остваривање права на привремено издржавање фонд покреће на захтјев законског заступника дјетета или на захтјев органа старатељства. Привремено издржавање исплаћује фонд на основу рјешења о признатом праву на привремено издржавање - каже Давидовићева.

Навела је да до потпуног намирења потраживања од обвезника издржавања, обвезнику издржавања ће се одбити издавање путне исправе, односно путна исправа ће бити одузета у складу са законом којим се уређује област издавања путних исправа.

- Оснивање новог фонда, са посебном намјеном по овом осјетљивом друштвеном питању, јасно нас опредјељује да се ухватимо у коштац са несавјесним законским дужницима, када је ријеч о издржавању дјеце - навела је Давидовићева.

Посланици владајуће већине и опозиције сагласни су да права дјеце морају бити заштићена и да је наведено законско рјешење квалитетно.

Они сматрају да до форме приједлога закона одређене нејасноће могу бити отклоњене како би потпуно била остварена права која се односе на привремено издржавање дјеце.

У Бањалуци је окончано данашње засједање Народне скупштине, које ће бити настављено сутра расправом о наведеном законском рјешењу.

Биће разматран и Нацрт закона о обавезном здравственом осигурању и Нацрт закона о метрологији Републике Српске.

Посланици ће разматрати и Нацрт закона о стандардизацији, а сједница ће бити настављена у 10.00 часова.