latinica  ћирилица
21/06/2022 |  20:21 ⇒ 22/06/2022 | 08:14 | Аутор: СРНА

Додик: Милијарду и по улагања у двије електране на гас у Српској

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће се у Републици Српској градити двије електране на гас, инсталисане снаге по 600 мегавата, што ће обезбиједити енергетску стабилност Српске у наредних 50 година.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Додик је рекао за АТВ да ће се електране градити у Бањалуци, негдје на простору гдје је данас фирма "Инцел", као и у близини Приједора, што је веома захтјевна инвестиција од преко милијарду и по евра.

Он је рекао да на том плану треба ријешити много ствари, али да је Српска одлучна да одради тај посао.

- То је зелена енергија, то су обновљиви извори, то не загађује и даје енергетску сигурност овом нашем крају - изјавио је Додик.

Он је открио да је ријеч о заједничком пројекту Српске и Русије у коме ће Српска бити мањински партнер уз обавезу да проведе процедуре, док су Руси задужени да све финансирају.

- Предуслов за овај пројекат је гасовод од Бијељине до Бањалуке и Приједора - рекао је Додик.

Он је истакао да на том плану у Сарајеву већ неколико година постоји застој у погледу добијања дозволе да се из Србије пређе у Српску, преко граничне линије.

- У Сарајеву то намјерно опструишу - додаје Додик.

Он каже да би препреке на путу гасификације, између Федерације и Републике Српске, требало да отклони разговор премијера Српске Радована Вишковића и ФБиХ Фадила Новалића.

Вишковић је раније данас рекао да ће Српска дати сагласност ФБиХ по питању западне гасне конекције из смјера Хрватске преко Посушја у БиХ, уколико тај ентитет да сагласност за источну конекцију, односно да се у околини Бијељине или Павловића моста изврши конекција или прелаз руског гаса преко Дрине из Србије.

Раније је потписан споразум компанија "Србија гас" из Новог Сада и "Гас- рес" из Бањалуке о заједничкој изградњи гасовода од Инђије преко Бијељине - Бањалуке - Приједора до Новог Града. Планирано је да приступна интерконекција буде Ново Село код Бијељине. Гасовод ће бити дугачак 325 километара, а оквирно процијењена вриједност пројекта је око 125 милиона евра.