latinica  ћирилица
22/06/2022 |  07:46 ⇒ 13:00 | Аутор: Глас Српске

Главни тужилац: Уколико Ганић буде утицао на свједоке, иде у притвор

Кривична пријава коју је поднио правни тим одбране Ејупа Ганића против надлежних из Тужилаштва БиХ због подизања оптужнице против њиховог клијента у случају "Добровољачка", представља само представу за јавност, али вјероватно и покушај утицаја на коначну одлуку суда у овом предмету, рекао је главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић, коментаришући пријаву коју је против њега, али и бивших главних тужилаца - Гордане Тадић и Горана Салиховића, поднио Ганићев адвокатски тим почетком ове седмице, због наводно незаконитог дјеловања у поменутом случају.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

- Као што сам већ у неколико наврата истакао, нећемо се обазирати на овакве и сличне покушаје притиска. Најбитнија чињеница јесте то да је оптужница у овом случају потврђена од стране надлежног суда и то се више не може промијенити. Уколико примијетимо да оптужени покушавају да утичу на свједоке, што нам је тренутно у фокусу, Тужилаштво БиХ ће сигурно реаговати. Нећемо се либити да предложимо и одређивање мјере притвора против тих лица - рекао је Кајганић за Глас Српске.

Осврћући се на садржај ове пријаве у којој се наводи да су он, Салиховић и Тадићева, злоупотријебили своје функције као главни тужиоци и свјесно опструисали истрагу у предмету "Добровољачка", односно кривичном предмету "Ејуп Ганић и други", Кајганић каже како је читав садржај ове пријаве контрадикторан. Како је рекао, изречени наводи су у колизији, јер у једном дијелу стоји како је истрага опструисана, а у другом да је она спроведена.

- Да смо опструисали истрагу, онда не би било ни оптужнице. Сви наводи су неосновани. Да смо добар посао обавили говори и података да је суд потврдио нашу оптужницу - каже Кајганић.

Наводи и да тврдње Ганићевог правног тима да он, Салиховић и Тадићева нису узели у обзир одлуку коју је својевремено сачинио тужилац, Мирза Хукељић, којом су одбијене као неосноване притужбе оштећених лица у предмету "Добровољачка", нису утемељене и тачне, јер како је појаснио, приликом разматрања притужбе одбране стручни тим који је том приликом формиран донио одлуку да има довољно доказа да се против осумњичених подигне тужба. 

- Све ово није ништа друго до још један покушај политизације овог случаја и позоришна представа. Ми ћемо и даље наставити да савјесно и професионално обављамо свој посао - додао је он. 

Тужилаштво БиХ је крајем априла ове године подигло оптужницу против десет лица у предмету "Ејуп Ганић и други", због постојања основане сумње да су починила ратни злочин почетком маја 1992. у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Суд БиХ је 12. маја ове године потврдио оптужницу.

Оптужницом су обухваћени Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко.