latinica  ћирилица
22/06/2022 |  07:58 ⇒ 08:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Рекордна потрошња струје у Кини због великих врућина

Потрошња електричне енергије у кинеским провинцијама Шандонг и Хенан достигла је рекордне нивое ове недјеље, првенствено због употребе клима уређаја, пошто је топлотни таласи захватио регионе сјеверно од ријеке Јангце.
Велика потрошња струје у Кини због високих температура (Фото: EPA/DAVID CHANG) -
Велика потрошња струје у Кини због високих температура (Фото: EPA/DAVID CHANG)

Оптерећење електроенергетске мреже Шандонга износило је у уторак 92,94 милиона киловата, премашивши ранији рекорд од 90,22 милиона киловата из 2020. године, објавила је кинеска државна телевизија данас, преноси Ројтерс.

Неколико градова у Шандонгу, у којима је проглашен "црвени аларм" због високих температура, такође су забиљежили историјски висока оптерећења електромреже.

Потрошња струје у Хенану је достигла у понедјељак врхунац од 71,08 милиона киловата, надмашивши претходни рекорд од 65,34 милиона киловата, јављају државни медији.

Премијер Ли Кећанг је, приликом обиласка једне термоелектралне у провинцији Хебеј, рекао да Кина мора да повећа капацитет производње угља како би “одлучно спречила нестанке струје“, објавили су тамошњи медији касно синоћ.

Дијелови Хебеја и оближњих провинција Хенан и Шандонг суочавају се овог мјесеца са сушом. Кинеска метеоролошка служба издала је данас "наранџасти алам" упозорења на високе температуре у регионима те три провинције.

За разлику од топлотног таласа на сјеверу Кине, јака киша пада у седам провинција на југу земље, а кроз јужну метрополу Гуангџоу је прошао торнадо који је прошле недјеље прекинуо снабдијевање струјом више од 5.400 корисника.