latinica  ћирилица
22/06/2022 |  08:36 ⇒ 08:48 | Аутор: ТАНЈУГ

У Хрватској сваки дан на боловању око 33.000 људи

Грађани Хрватске су прошле године оборили рекорд са више од 20 милиона дана проведених на боловању, према посљедњим подацима Хрватског завода за здравствено осигурање (ХЗ ЗО).

У просјеку, дневно је на боловању било око 33.000 људи, јавља ХРТ, прецизирајући да је лани остварено двадесет милиона и сто хиљада дана боловања.

Посматрано по градовима, највише су боловања отварали Ријечани, гдје је сваки запослени у 2021. на боловању просјечно био 14 дана. Слиједе радници у Загребу, Госпићу, Чаковцу...

Све су то послодавци и држава платили три милијарде куна (398,5 милиона евра). Сваки запослени у Хрватској је у 2021. години у просјеку био двије недјеље на боловању.

- Забрињавајуће је да је на терет послодаваца било 2,3 милиона дана боловања више него годину дана прије. Укупна стопа пораста је била 13,2 посто на терет послодавца, а генерално је та стопа значајно већа, 18,3 посто", рекла је Милка Косановић из Хрватског удружења послодаваца.

Додаје да су њхиве контроле показале да се боловања не користе искључиво због потребе.

Послодавци зато траже брже и строже контроле, а министар здравства их најављује у склопу измјена закона о обвезном здравственом осигурању до краја године.

- Предвиђа се да ће контролори моћи на лицу мјеста током контроле да закључе боловање код изабраних љекара, што до сада није био случај. Такође, предвиђене су и одређене ванредне контроле ако послодавац има неку информацију о злоупотреби тог института - нагласио је Вили Берош, министар здравства.