latinica  ћирилица
22/06/2022 |  08:37 ⇒ 11:19 | Аутор: РТРС

Цвијић Амулић: Могући јачи земљотреси у нашем региону (ВИДЕО)

Наш регион је ушао у стање које би могло да генерише јачи земљотрес, рекла је за РТРС Сњежана Цвијић Амулић, начелница Одјељења за опсерваторску сеизмологију Републичког хидрометеорлошког завода Српске.
Сњежана Цвијић Амулић - Фото: РТРС
Сњежана Цвијић АмулићФото: РТРС

- На сваком простору постоје сеизмички расједи гдје је могуће ослобађање сеизмичке енергије. На примјер, Бањалука је сеизмички активно подручје јер се ту пресијецају два активна расједа која су кроз историју показала да су на тим мјестима могући јачи земљотреси и да се дешавају. То је земљотрес који се протеже долином ријеке Врбање и Врбаса и код Бањалуке гради један сеизмички чвор за који постоји вјероватноћа да ће у будућности генерисати јаке земљотресе, као што се показало 1969. године - истакла је Цвијић Амулић.

Она је додала је земљотрес у Петрињи био исти као бањалучки из 1969. што значи да је један сегмент расједа био активан недавно, односно прије двије године.

- Јако је битно да се зна да, ако је био активан један сегмент расједа недавно, врло је могуће да постоји нагомилана сеизмичка енергија на неком другом мјесту и да постоји вјероватноћа да допре до других дијелова који су некад били активни и за које се каже да би могли бити активни у неком будућем периоду - рекла је Цвијић Амулић.

Она је навела да под зоне вишег ризика од земљотреса спадају јужна Херцеговина и бањалучка регија, те централни дијелови БиХ.