latinica  ћирилица
22/06/2022 |  08:40 | Аутор: СРНА

Почињу "Принципови дани"

Отварањем четвртог сазива Ликовне колоније "Бели вук" на Тврдимићима вечерас ће званично у Источном Новом Сарајеву почети осмодневна манифестација "Принципови дани".
Принципови дани - Фото: РТРС
Принципови даниФото: РТРС

Отварање ликовне колоније планирано је за 19.00 часова у амфитеатру на Тврдимићима, најављено је из општине Источно Ново Сарајево.

На Тргу Србије сутра, у 19.00 часова, у сарадњи са Архивом БиХ, биће уприличена изложба "Сарајевски атентат - историјски контекст у свјетлу докумената Архива БиХ" и промоција књиге "Сарајевски атентат – повратак документима" Мирослава Перишића, директора Државног архива Србије.

У саопштењу наводе да ће изложба на јасан, прегледан и модеран начин у новом свјетлу указати на дубинске коријене Сарајевског атентата и ратног пожара који је означио почетак епохе нове европске историје кроз оригиналне документе и фотографије.

Перишић ће представити књигу насталу на оригиналној грађи из доступних докумената Архива БиХ и других извора која говори истинито и чињенично о прошлости.

У петак, 24. јуна, у Културном центру од 20.00 часова биће изведена монодрама "Флора Сендс", ауторски пројекат Татјане Кецман.

У суботу, 25. јуна, у 19.00 часова на истом мјесту ће бити уприличено отварање изложбе "Иконе и фреске рудничко-таковског краја" Културног центра Горњи Милановац.

У сали Културног центра Источно Ново Сарајево, у недјељу, 26. јуна, са почетком у 20.00 часова биће одиграна монодрама "Светозар Трећи" у продукцији "НАСТеатра".

На Тргу Србије ће 27. јуна од 19.00 часова предвиђено је представљање радова четвртог сазива ликовне колоније "Бели вук", а од 20.00 часова на истој локацији, планирана је промоција књиге мајора Александра Милошевића "Српска прича".

О књизи "Српска прича", предвиђено је да говоре историчари Немања Девић и Борисав Челиковић, те професори историје Небојша Мичић и Александар Костовић.

Исто вече на Тргу Србије биће одржан цјеловечерњи концерт музичког састава "Баштина" из Лесковца.

На Видовдан, 28. јуна, у 10.00 часова предвиђено је полагање цвијећа на гроб Гаврила Принципа на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву, док је за 12.00 часова предвиђено полагање цвијећа код споменика Принципу у истоименом парку у Источном Новом Сарајеву.

Истога дана са почетком у 19.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево биће одржана Видовданска академија.

Завршног дана манифестације, 30. јуна, биће одржана традиционална 14. "Конференција беба" са почетком у 18.30 часова на Тргу Србије.