latinica  ћирилица
22/06/2022 |  09:13 ⇒ 09:33 | Аутор: РТРС

Успјешна година иза Фортенова групе

Укупни консолидовани приход Фортенова групе из континуираног пословања за 2021. годину износио је 8,15 милијарди КМ (31,4 милијарде куна), уз консолидовану прилагођену ЕБИТДА у износу од 510.000 КМ (1,955 милиона куна) и нето добит од 135,75 милиона КМ (523 милиона куна), након приходовања од продаје групе замрзнуте хране.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Укупни консолидовани приход Фортенова групе из континуираног пословања за 2021. годину износио је 8,15 милијарди КМ (31,4 милијарде куна), уз консолидовану прилагођену ЕБИТДА у износу од 510.000 КМ (1,955 милиона куна) и нето добит од 135,75 милиона КМ (523 милиона куна), након приходовања од продаје групе замрзнуте хране.

Група је годину закључила са 490.000 КМ (1.872 милиона куна) новчаних средстава на рачунима.

Ти резултати једнаки су расту консолидованог прихода из континуираног пословања од 65 одсто те расту прилагођене консолидоване ЕБИТДА од 52 одсто у односу на 2020. годину. Главни је покретач успјешности консолидованих резултата је чињеница да је Пословни систем Меркатор од 1. маја 2021. консолидован у резултате Фортенова групе, наводе из ове групе.

У поређењу с резултатима на крају 2020. године, 18 друштава из основних дјелатности Групе, искључујући сегмент замрзнуте хране који је продат те укључујући пуну годину друштава Меркатор групе, на једнакој је основи забиљежило пораст прихода од пет одсто, повећање ЕБИТДА од 20 одсто и повећање ЕБИТ-а од 64 одсто.

Ти су се позитивни трендови раста наставили 2022. те је 18 друштава из основних дјелатности Групе у првом тромјесечју 2022. на једнакој основи остварило шест одсто већи нето приход од продаје, два одсто већу ЕБИТДА и шест одсто већи ЕБИТ у поређењу с првим тромјесечјем прошле године.

- Прошле и почетком ове године остварили смо снажне резултате, при чему су кључна постигнућа рефинансирање, пренос и интеграција Меркатора уз тренутно остваривање планираних синергија, закључење продаје сегмента замрзнуте хране и посљедично смањење омјера задужености у трећем тромјесечју 2021. те значајна оперативна побољшања и добра љетна сезона. Усљед тога наша нето добит у износу од 523 милиона куна представља побољшање за 1,8 милијарди куна у односу на 2020. а новчана позиција остаје врло снажна те износи 1,9 милијарди куна на крају 2021. Прошла је година за нас прва у протеклих пет година, од почетка поступка изванредне управе и оснивања Фортенова групе, у којој је Група остварила добит, што за нас представља значајну прекретницу - саопштено је из Фортенова групе.

Из ове групе наводе да је иза њих изврсна година у погледу резултата и оснажене капиталне и финансијске структуре, чиме су положени темељи за наставак раста.

- Све активности које смо проводили биле су усмјерене на подизање вриједности те укупне корпоративне и друштвене одговорности Фортенова групе у смислу утицаја који као највећи послодавац у регији имамо на сва њена господарства. Посебно сам поносан на чињеницу да је све што смо радили резултирало испуњењем једног од наших најважнијих циљева - повећањем инвестицијске снаге Фортенова групе, која је сад у позицији 2022. покренути регионални инвестицијски циклус вриједан више од 130 милиона евра. Сва су наша улагања усмјерена на одрживије и учинковитије пословање како би се даље изграђивале водеће позиције наших дјелатности. Хтио бих исто тако нагласити да смо осим свега наведеног 2021. поставили врло амбициозне циљеве кад је ријеч о еколошким, друштвеним и управљачким темама и припремили први извјештај о одрживости, који ће бити објављен ових дана - представио је кључна обиљежја пословања у 2021. години Фабрис Перушко, главни извршни директор и члан Управног одбора Фортенова групе.

Џејмс Пирсон, извршни директор за финансије Фортенова групе, рекао је да се наставља планирано финансијско оснаживање и поједностављивање структуре Групе.

- Путем трансакција које се односе на Меркатор, групу замрзнуте хране те низ продаја неосновних дјелатности и некретнина 2021. смањили смо дуг за 4,4 милијарде куна, што је резултирало омјером задужености од 4,3x на крају године. Ради се о значајном смањењу с омјера задужености од 6,8x који смо имали почетком године, што показује какав смо велик искорак направили - истакао је он.

Додао је да резултати исто тако свједоче о способности и великој отпорности запосленика Групе.

-  Упркос ковиду, потресима, притисцима у ланцима снабдијевања, инфлацији итд. они настављају постизати задане циљеве, било да је ријеч о побољшању услуга купцу, унапређењу постојећих понуда или развоју нових, што је све довело до исказаних резултата - рекао је Пирсон.