latinica  ћирилица
22/06/2022 |  09:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Дејану Алексићу уручена награда "Владан Десница"

Писцу Дејану Алексићу уручена је књижевна награда "Владан Десница" за роман "Петља" на Косанчићевом венцу, локалитету некадашње Народне библиотеке Србије (НБС), оснивача нове награде.
Дејану Алексићу уручена награда "Владан Десница" - Фото: ТАНЈУГ
Дејану Алексићу уручена награда "Владан Десница"Фото: ТАНЈУГ

Награда подразумијева повељу Народне библиотеке Србије и новчани износ од 12.000 евра, што је до сада највећа сума новца када је о књижевним наградама у Србији ријеч. Признање је додијељено на “дан са највише свјетлости“, први дан љета и Свјетски дан музике.

Церемонији уручења присуствовао је и академик Душан Ковачевић, драмски присац који је био и предсједник жирија који су чинили: Владан Матијевић, Владимир Табашевић, Лјубица Арсић, Милисав Савић, Мирјана Митровић, Енес Халиловић, Вуле Журић и Дејан Стојиљковић.

Душан Ковачевић је примијетио да је прва награда "отишла у руке веома озбиљног писца, који је релативно млад аутор, али изузетно добар књижевник" .

- Увијек имам осјећај благе нелагоде када видим ово мјесто срушене Библиотеке која је намјерно циљана у Другом свјетском рату да би се уништио идентитет једног народа. Било какав знак нацизма било гдје данас сувише се дуго толерише. Жеља ми је да се овдје створи нека спомен зграда и да се наша награда додјељује у том новом простору, вјерујем да ће се то десити ускоро. Видимо се сљедеће године на истом мјесту - поручио је предсједник жирија Ковачевић.

Од половине марта мјесеца је конкурс за ову награду званично расписан а пристигло је око 100 романа у конкуренцију.