latinica  ћирилица
22/06/2022 |  10:13 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Кесић: Алкалајев потез води ка распаду БиХ

Активности министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и сталног представника БиХ при УН Свена Алкалаја представљају озбиљан удар на БиХ и доводе је ближе распаду, сматра шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Коментаришући нову бошњачку иницијатива да УН усвоји резолуцију у којој се, како је наведено, "осуђује геноцид у Сребреници", Кесић је за Вечерње новости рекао да је ово још један доказ да су заједничке институције БиХ приватизоване од СДА и њихових партнера из такозваног пробосанског политичког блока.

- Партије и лидери у Републици Српској који одбијају да изграде јединствени национални политички фронт против кршења Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума помажу и охрабрују сталног представника БиХ при УН Свена Алкалаја и његове налогодавце у Сарајеву да наставе са својом националистичком агендом - указује Кесић.

Он је оцијенио да активности министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и сталног представника БиХ при УН Свена Алкалаја представљају озбиљан удар на БиХ.

- Већ дуже влада самовоља у Министарству иностраних послова /у Савјету министара/, које је усмјерено само на то да служи интересима политичког Сарајева и СДА. Сваки потез, попут овог Алкалајевог, удар је на заједничку државу и доводи је биже распаду - рекао је Кесић.

Директор Историјског института Александар Растовић оцијенио је да нова бошњачка иницијатива, с једне стране, може да се тумачи као представа, али да, са друге стране, представља опасан притисак на Републику Српску, српски народ и Србију.

Растовић је рекао да је њихов /бошњачки/ план унитарна Босна, коју Дејтонски мировни споразум не признаје.

- А, према том споразуму, за сваку одлуку потребна је сагласност сва три члана Предједништва БиХ, које води спољну политику - рекао је Растовић за "Вечерње новости".

Према писању медија, група "Босанаца и Херцеговаца" и Американаца поријеклом из БиХ под називом "Радна група за БиХ" затражила је од Генералне скупштине УН да донесе резолуцију којом би било осуђено "негирање геноцида и других ратних злочина у БиХ".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је Генералну скупштину УН да БиХ не стоји иза иницијативе да УН усвоји резолуцију у којој се, како је наведено, "осуђује геноцид у Сребреници", јер о томе у БиХ не постоји консензус, рекла је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић.

Бабићева је истакла да је Додик у писму предсједнику Генералне скупштине УН Абдули Шахиду навео да у вези са тим није разговарано, односно да је то лажно представљање.