latinica  ћирилица
22/06/2022 |  11:27 ⇒ 16:45 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Јако лош и тежак положај српског народа у ФБиХ

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић указао је у разговару са високим комесаром УН за људска права Мишел Башеле на јако лош и тежак положај српског народа у Федерацији БиХ и упознао је са чињеницом да на подручју ФБиХ данас живи мање од три одсто Срба.
Радован Ковачевић и Мишел Башеле - Фото: Facebook
Радован Ковачевић и Мишел БашелеФото: Facebook

Ковачевић је објаснио да је то мање и од изборног цензуса у БиХ и да, када би сви Срби у ФБиХ изашли на изборе и гласали за само једну листу, не би били у могућности да изаберу ни једног јединог посланика у парламент.

- Образложио сам и да су Србима у ФБиХ угрожена сва политичка и људска права, као и да Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ никада није попуњен у предвиђеном капацитету - истакао је Ковачевић током разговора, који је јуче имао у име српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са Башелеовом.

Он је на свом Фејсбук профилу истакао да је током разговора нагласио и да је прије мање од мјесец дана на најсвирепији начин у Високом убијена српска повратница, старица Нада Радуловић, што је изазвало оправдану и додатну зебњу и страх код малобројних Срба у ФБиХ.

Мишел Башеле је у периоду од 2006. до 2010. и од 2014. до 2018. године обављала функцију предсједника Чилеа, поставши притом, прва жена у историји своје државе која је обављала ту функцију, али и први реизабрани предсједник са освојена два мандата.