latinica  ћирилица
22/06/2022 |  11:38 | Аутор: СРНА

Мајска нето плата у Српској 1.105 КМ

Просјечна мајска нето плата у Републици Српској била је 1.105 КМ и у односу на април номинално је већа за један одсто, а реално мања за 0,5 одсто, саопштио је Републички завод за статистику.
Конвертибилна марка - Фото: РТРС
Конвертибилна маркаФото: РТРС

Највиша просјечна мајска нето плата од 1.537 КМ исплаћена је у области финансијске и дјелатности осигурања, док је најнижа од 816 КМ исплаћена у грађевинарству.

У мају у односу на исти мјесец прошле године у свих 19 области забиљежен је номинални раст нето плате, а највећи од 23,1 одсто у административним и помоћним услужним дјелатностима.

Просјечна мајска бруто плата износила је 1.667 КМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у мају у односу на април у просјеку су веће за 1,5 одсто, док су у односу на мај прошле године у просјеку веће за 13,2 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у мају од 31,2 одсто забиљежен је у одјељку превоз због већих цијена у групи горива и мазива за лична возила, док је највећи годишњи пад циејна од 6,2 одсто био код одјеће и обуће због сезонских снижења конфекције и обуће.