latinica  ћирилица
22/06/2022 |  12:10 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Више од хиљаду људи погинуло у разорном земљотресу у Авганистану (ФОТО/ВИДЕО)

Више од 1.000 особа погинуло је у земљотресу јачине 6,1 степен који је погодио покрајину Пактика, на истоку Авганистана, саопштиле су најновији црни биланс локалне власти. Наведено је и да је повријеђено више од 1.500 људи.
Авганистан-земљотрес (Фото: EPA-EFE/USGS) -
Авганистан-земљотрес (Фото: EPA-EFE/USGS)

Већ́ина жртава регистрована је у Пактики, али има погинулих и у источним покрајинама Нангархар и Кост.

На снимцима и фотографијама објављеним на друштвеним мрежама виде се људи на носилима, рушевине и уништене куће у Пактики.

Хеликоптери су распоређени у спасилачким напорима како би стигли до повријеђених и довезли помоћ и храну, рекао је званичник министарства унутрашњих послова Салахудин Ајуби.

- Број мртвих ће вјероватно расти јер се нека од села налазе у удаљеним областима у планинама и биће потребно неко вријеме да се прикупе детаљи - рекао је он.

- Нажалост, синоћ се догодио јак земљотрес у четири округа провинције Пактика, који је убио и повриједио стотине наших сународника и уништио на десетине кућа - написао је на Твитеру портпарол владе Билал Карими.

Он је позвао све хуманитарне организације да одмах пошаљу тимове у то подручје како би се спријечила даља катастрофа, наводи ББЦ.

Већина жртава регистрована је у Пактики, али има погинулих и у источним покрајинама Нангархар и Кост.