latinica  ћирилица
22/06/2022 |  12:58 | Аутор: СРНА

За обољеле од малигних болести накнада плате 100 одсто

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је у Народној скупштини Српске да је Нацртом закона о обавезном здравственом осигурању предложено да се за вријеме привремене спријечености за рад осигураника који су обољели од малигних болести накнада плате исплаћује у износу од 100 одсто.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је истакао да је законским рјешењима у тексту Нацрта закона о здравственом осигурању накнада плате у пуном износу предложена и за случај наступања осигураног случаја у вези са одржавањем трудноће.

Он је нагласио да су права знатно проширена и када је у питању остваривање права на болничку здравствену заштиту дјеце.

- Предложеним одредбама Нацрта закона о обавезном здравственом осигурању уређено је да се из средстава Фонда здравственог осигурања Републике Српске обезбјеђује пратња родитеља или старатеља дјеце на болничком лијечењу до 15 година старости - рекао је Шеранић образлажући ово законско рјешење.

Он је навео да је предложеним одредбама Нацрта закона о обавезном здравственом осигурању уређен шири обим права осигураног лица приликом остваривања права на здравствену заштиту.

- Реформом здравственог система тежи се успостављању финансијски одрживог система, који ће омогућити ефикаснију здравствену заштиту - истакао је Шеранић.

Посланици Народне скупштине Републике Српске размотрили су Нацрт закона о обавезном здравственом осигурању.