latinica  ћирилица
22/06/2022 |  13:08 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Бањалучки пензионери још чекају на обећаних 100 КМ (ВИДЕО)

Више од 40.000 бањалучких пензионера још чека обећаних 100 марака субвенција, предвиђених буџетом Града Бањалука. Представници скупштинске већине наглашавају да нема ребаланса буџета све док се не реализује исплата субвенција за најстарије суграђане.
Састанак у Удружењу пензионера Бањалука - Фото: РТРС
Састанак у Удружењу пензионера БањалукаФото: РТРС

Талас инфлације оставио је посљедице на цијело друштво, а нарочито на старију популацију. У бањалучком Удружењу пензионера тврде да се живи изузетно тешко и да би 100 КМ, које је усвојила Скупштина града Бањалука амандманом, итекако било корисно.

- Нама свака помоћ, па и тих 100 КМ које су нам обећали би нам добродошло, поготово у овоме времену поскупљења. Ви сви знате колико износи потрошачка корпа, нарочито цијене лијекова. Ми смо највећи потрошачи лијекова и тешко можемо изаћи на крај да све то платимо - каже предсједник Удружења пензионера Бањалука Никола Гојковић.

Подсјећамо, градски Парламент усвојио је Одлуку о субвенцијама за пензионере у износу од 100 марака, но тај износ још није исплаћен. Представници скупштинске већине наглашавају да је неопходно побољшати животне услове пензионера, али да ће ребаланс градског буџета морати да причека.

- Нећемо дозволити да се уради ребаланс буџета Бањалуке док се пензионерима не исплати по 100 КМ. То је наша одлука, то је легално. Скупштина је донијела ту Одлуку - рекао је предсједник ГО СНСД Владо Ђајић.

Слободан Станаревић, одборник у Скупштини града Бањалука, истиче да су ултимативни по овом питању.

- Ако Влада Српске има слуха за ту причу и повећава пензије, мислим да и град Бањалука мора да има слуха за своје пензионере - додаје Станаревић.

Маргинализовање пензионера никако није и не би смјело да буде опција, казао је одборник бањалучког Парламента Срђан Амиџић.

- Усвојен је буџет у коме постоје ставке које се односе на помоћ овим популацијама, а неко себи узима за право да исплаћује само оне субвенције које се њему свиђају, а не исплаћује субвенције које су договорене и које се односе на пензионере - каже Амиџић.

Пензионери наглашавају да су се више пута обраћали градској администрацији, која, кажу, није имала слуха за њихове проблеме.