latinica  ћирилица
22/06/2022 |  13:09 ⇒ 16:45 | Аутор: РТРС

Трајна обавеза заштита свих категорија које су учествовале у стварању Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик данас су у Палати Републике разговарали са представницима Удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.
Састанак у Палати - Фото: РТРС
Састанак у ПалатиФото: РТРС

На састанку, којем је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске Душко Милуновић, разговарано је о економском, социјалном и здравственом положају демобилисаних бораца, те порородица погинулих и ратних војних инвалида, саопштено је из Кабинета предсједнице Републике Српске.

Фото: РТРС

Предсједница Српске је нагласила да заштита права свих категорија становништва које су учествовале у стварању Републике Српске остаје трајна обавеза институција власти, чему у прилог говоре и четири реализована, те два у фази реализације, закључка Народне скупштине Републике Српске донесена на посебној тематској сједници одржаној 9. марта, на којој је разматрано стање у области борачко-инвалидске заштите са освртом на измјене и допуне Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Предсједница Цвијановић је истакла да је Република Српска опредијељена за подршку раду свих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те подржала иницијативу Удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске да свој допринос у побољшању статуса демобилисаних бораца, породица погинулих и ратних војних инвалида, дају кроз активно учешће у Радној групи која, заједно са Владом Републике Српске има задатак да анализира приједлоге борачких организација, савеза и удружења и предложи ријешења за побољшање статуса борачких категорија.

Саговорници су оцијенили  да  је кроз партнерство и дијалог потребно радити на рјешавању свих питања која су од значаја за представнике организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и унапређењу њиховог свеукупног положаја у друштву.