latinica  ћирилица
22/06/2022 |  13:09 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

На Козари стручни скуп о геноциду над Србима у НДХ (ВИДЕО)

На Козари одржан стручни скуп под називом "Геноцид над Србима у НДХ и устанак, Козара 1942-2022".
Стручни скуп на Козари - Фото: РТРС
Стручни скуп на КозариФото: РТРС

Скуп, којем су присуствовали бројни стручњаци из Републике Српске и Србије, одржан је поводом 80. годишњице страдања Срба Козаре и Поткозарја, као и јубилеја - 30 година постојања Републике Српске.

Организатори манифестације су Републички центар за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих цивила и Национални парк "Козара".

- Сматрамо да та наша прошлост управо прошлост која се садржи од страдања, али и патње нашег народа се најбоље симболизује кроз Козару и кроз Републику Српску, односно да им је исти заједнички коријен - рекао је историчар из Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих цивила Предраг Лозо.

Како Лозо наводи, потребно је на достојан начин без политичких злоупотреба, манипулација и подјела дати одговоре на догађаје од 1942. године до данас.

- Ово је једна конференција која се одржава након тридесет пет година овдје на Козари. Задњи пут је одржана 1977. године. Оно што је циљ те конференције је једноставно да се отргне од заборава ово што се дешавало на Козари - додао је директор Национачног парка Козара Божидар Николетић.