latinica  ћирилица
22/06/2022 |  13:45 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

Запад шири лажи о узроцима глобалне кризе са храном

Русија је данас саопштила да Запад шири лажи о узроцима глобалне кризе са храном, за коју Москва каже да је подстакнута америчким и санкцијама ЕУ уведеним Руској Федерацији.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

Покушаји Запада да сломи руску економију довели су до знатног повећања цијена жита, јестивог уља, ђубрива и енергената, што је утицало на глобални раст и цијене.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас новинарима у Москви да је ужаснута сталним изјавама Запада, који криви Русију за кризу са храном.

- То је најобичнија лаж - те оптужбе су потпуно лажне. Значи, Запад може да испоручује толике количине оружја Украјини, али због неког разлога ништа се не може изнијети из Украјине - рекла је Захарова.

САД и ЕУ, које дају оружје Украјини, оптужују Русију да подстиче кризу са храном спречавањем извоза жита из Украјине, што је отприлике једна десетина глобалног извоза пшенице.

Захарова је истакла да су санкције Запада гурнуле пољопривредна тржишта на ивицу амбиса поремећајима у системима плаћања, достави и осигурању.

- Потпуно је нелогично да са једне стране ЕУ каже да се ствара глобална пријетња безбједности хране, а у исто вријеме блокира руте испоруке робе на свој властити континент - оцијенила је она.

Еритреја, Јерменија, Монголија, Азербејџан, Грузија, Сомалија, Бјелорусија, Турска, Мадагаскар, Либан, Египат и Пакистан зависе од Русије или Украјине за више од 70 одсто свог увоза пшенице.

Монголија, Казахстан, Молдавија, Србија, Хондурас и Гана ослањају се на Русију за више од 50 одсто или више увоза ђубрива.