latinica  ћирилица
22/06/2022 |  13:55 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

ЦИК БиХ: Рок за подношење кандидатских листа до 4. јула

Подношење кандидатских листа за учешће на општим изборима у октобру почело је данас и трајаће до 4. јула, а Централна изборна комисија БиХ завршила је овјеру 145 политичких субјеката, од којих је 90 странака, 17 независних кандидата и 38 коалиција.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Рок за подношење кандидатских листа за учешће на општим изборима је 4. јул до 16.00 часова.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић рекао је на конференцији за медије да ће на гласачком листићу бити 137 политичких субјеката, јер на листићу неће бити назив политичке странке која на изборима учествује само у оквиру коалиције.

Он је навео да ће редослијед политичких субјеката на гласачком листићу бити одређен жријебом до 20. јула.

Арнаутовић је рекао да кандидат који се налази на кандидатској листи мора бити уписан у централни бирачки списак у општини у којој се кандидује, најкасније до дана расписивања избора.

Он је навео да се кандидат може кандидовати само за функцију у једној изборној јединици на било којем нивоу власти и појавити се само на једној листи политичке странке или коалиције.

- Коалиција има статус политичке странке од дана овјере за учешће у изборном процесу до дана овјере изборних резултата - појаснио је Арнаутовић и додао да се политичка странка, као члан коалиције, не може повући из овјерене коалиције све до овјере изборних резултата.

Он је рекао да политичке странке кандидатске листе могу доставити посредством апликације "е-кандидати", те да се и бирачи за гласање ван БиХ пријављују посредством апликације "е-избори", која је активна од 4. маја.

- Налоге је досад отворило 28.099 особа, од којих су унос података завршиле 21.403, те је обрађено 4.587 пријава, од чега услове испуњава 4.046 бирача - рекао је Арнаутовић.

Према његовим ријечима, папир за штампање гласачких листића биће набављен из Чешке, а почетком августа један број листића требао би да буде дистрибуиран према иностранству.

Он је најавио да ће на Илиџи од 23. до 25. јуна бити одржана конференција "Одговор сектора кривичног правосуђа на пријетње исправности интегритету избор", а коју организују Канцеларија Савјета Европе у Сарајеву и Мисија ОЕБС-а.

Члан ЦИК-а Жељко Бакалар рекао је да је на посљедњој сједници изречена 51 санкција за 51 политичку странку због кршења одредаба Закона о финансирању политичких странака у 2019. години.

- Претходни циклус санкционисања је успјешно наплаћен и средства од тога иду у буџет БиХ - навео је Бакалар.

Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да се преурањена изборна кампања кажњава само уколико постоји доказ да је плаћена.