latinica  ћирилица
22/06/2022 |  14:34 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Изведена минимално инвазивна операција кука

Хируршки тим Клинике за ортопедију и трауматологију урадио је операцију уградње вјештачког кука тј. алоартропластике кука користећи минимално инвазивни предњи приступ куку.
Операција кука на УКЦ-у (Фото: УКЦ Српске) -
Операција кука на УКЦ-у (Фото: УКЦ Српске)

Ријеч је о оперативном захвату који се у страној литератури обично назива ДАА (дирецт антериор аппроацх) или АМИС (антериор минималлy инвасиве сургерy). Тренутно се овај тип операције у Републици Српској ради једино у Клиници за ортопедију и трауматологију УКЦ Републике Српске.

Код предњег минимално инвазивног приступа се не прави рез на мишићима, већ се куку приступа кроз простор између мишића. На овај начин мишићи који служе као стабилизатори кука за нормалну функцију кука при ходу и осталим покретима остају у стању као и прије операције.

Код осталих хируршких приступа који се користе приликом уградње вјештачког кука да би хирург приступио куку мора да прави резове на тетивама мишића и /или мишице што знатно успорава постоперативни опоравак пацијента.

Предности наведене операције су вишеструке и доказане, те приказане у научним радовима. Неке од њих су: мањи постоперативни бол, мањи губитак крви, потреба за трансфузијом крви је веома ријетка, убрзана је рехабилитација, опоравак и повратак свакодневним активностима је бржи, оперативни ожиљак је мањи, краћи је останак у болници, мања је могућност продужења оперисане ноге. Најбитније предности су већа стабилност кука тако да је могућност постоперативног исчашења кука сведена на минимум као и превенција храмања.

Из УКЦ-а наводе да, за разлику од осталих приступа код предњег приступа не препоручују никаква постоперативна ограничења функционисања оперисане ноге, а такође нису потребне никакве модификације у кући као сто су повишице за столице и сл.

Пацијент након операције је у могућности да чучне, савија ногу онолико колико му је безболно у куку, да лежи на боку без потребе размицања ногу јастуком, да сједи на столици, да хода уз степенице.

- Ради се о технички високо захтјевној операцији која захтјева утрениран и едукован тим, инструментариј који је дизајниран за овај тип операције, посебну екстензију хирушког стола која омогућава да се операција одвија предвиђеним и контролисаним током, те имплантате који су примјерени за овај тип операције - кажу из УКЦ-а.

Протекле двије године уз редован рад наши ортопеди су провели на едукацији, одезбјеђивању логистике, потребног инструментарија и опреме за овакав вид операција. Прва операција је урађена прије два мјесеца, те се отпочела завршна етапа имплементације алоартропластике минимално инвазивним предњим приступом. Циљ је да се у наредне двије године преко 50% артропластика кука се ради на овај начин.

Протезе које се користе су технички напредне и представљају задњу генерацију дизајнираних имплантата са вјеком трајања од 20 до 30 година.

Како наводе из УКЦ-а, овај захват се почео примјењивати у овој установи захваљујући ентузијазму хирурга и подршци Пословодства на челу са проф. др Владом Ђајићем који превасходно инсистира на континуираној едукацији кадра и подржава све пројекте који доносе бољу здравствену услугу нашим пацијентима.

Операцију је урадио тим у саставу : оператер др Јовица Чеко, асистент др Владимир Анђић, асистент др Станко Пантић, анестезиолог др Мрђа Владимир, специјализанти ортопедије др Милош Јамеџија и др Слободан Марјановић, надзорна сестра операционе сале Рада Шпањић, инструментарка Јелица Ристић, нструментар Игор Кајтаз, нструментарка Дајана Иџан.