latinica  ћирилица
22/06/2022 |  14:49 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ се привремено враћа угљу

Европска унија ће се привремено вратити на угаљ како би се изборила са смањеним дотоком руског гаса, изјавила је данас Елина Бардрам, вршилац дужности директора за међународне послове и климатске финансије у Европској комисији.
Аустријска електрана на угаљ Мелах (Фото: www.krone.at) -
Аустријска електрана на угаљ Мелах (Фото: www.krone.at)

Према њеним ријечима, Европа ће се привремено окренути фосилним горивима као алтернативи за руски гас у свјетлу, како каже, посљедњих активности власти руског предсједника Владимира Путина, али овај потез неће пореметити дугорочне европске циљеве везане за климатске промјене, преноси Ројтерс.

Европски лидери су црвеном оловком заокружили Русију јер је доток гаса у Европу гасоводом Сјеверни ток 1 смањен на само 40 одсто капацитета, што је продубило енергетску кризу након покретања руске војне операције у Украјину због које је Европска унија увела оштре санкције Москви.

- Незаконита инвазија Русије на Украјину довела је до ванредне ситуације у ЕУ. Због безобразних потеза Путинове администрације, у смислу да је Гаспром врло нагло спустио проток гаса, припремамо неке веома важне мјере, али су све оне привремене - рекла је Бардрам на Афричком енергетском форуму у Бриселу, мислећи на употребу угља.

Земље ЕУ су припремиле низ мјера како би издржале кризу снабдијевања енергијом и како би се ухватиле у коштац с проблемом несташица енергије током зиме и растом инфлације.

Указујући на озбиљност проблема, њемачки министар финансија Кристијан Линднер је изјавио у уторак увече да постоји опасност од озбиљне економске кризе и подвукао потребу за алтернативним снабдијевањем ради превазилажење дефицита енергије у наредне три или више година.