latinica  ћирилица
22/06/2022 |  15:33 ⇒ 15:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Због потеза Запада глобални економски проблеми постаће хронични

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да ће због потеза Запада глобални економски проблеми постати хронични.
Владимир Путин (Фото:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (Фото:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT)

У поздравном говору на пословној конференцији земаља БРИКС-а, он је рекао да се "појачавају механизми вршења притиска на конкуренцију увођењем нових политички мотивисаних санкција изнова и изнова" преноси агенција Тасс.

- На дјелу је намјерно раскидање односа сарадње, прекидају се транспортни и логистички ланци. Све је то супротно здравом разуму и елементарној економској логици, штети интересима предузећа у глобалним размјерама и има негативан утицај на благостање становништва, у суштини, свих земаља - навео је Путин.

Руски лидер је оцијенио да ће као резултат свега тога, проблеми у глобалној економији постати хронични, набрајајући у том контексту смањење пословне активности, раст незапослености, мањак сировина и компоненти, погоршање проблема у обезбјеђивању глобалне прехрамбене сугурности, раст цијене житарица и других основних пољопривредних производа.

- Предузетници у нашим земљама (БРИКС) мораће да развијају пословање у отежаним условима пошто западни партнери занемарују основне принципе тржишне економије, слободне трговине, неповредивости приватне својине, воде суштински неодговоран макроекономски курс, укључујући покретање штампарија новца, неконтролисану емисију и гомилање необезбијеђених дугова - рекао је Путин.

Према његовим ријечима, руска макроекономска политика показује дјелотворност у условима притиска спољних санкција.

- Наша макроекономска политика се заправо показала дјелотворном. Успејли смо да заштитимо руски финансијски систем и да кренемо са стабилизовањем ситуације у индустрији пружајући циљану социјалну подршку грађанима - рекао је руски предсједник.