latinica  ћирилица
22/06/2022 |  15:45 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Подршка активностима бораца ВРС, али не и политичарима (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да подржава активности свих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске које се боре за побољшање материјалног статуса борачких категорија, али да не подржава политичаре који су учествовали у протестима.

- Институције Републике Српске морају показати дужну пажњу према свим борцима Војске Републике Српске без обзира у којој организацији они дјелују - рекла је Цвијановић новинарима у Станарима.

Цвијановић је истакла да разумије да су "Ветерани Републике Српске" данас имали протесте у Бањалуци и да је то био саставни дио плана њиховог рада, те скретања пажње на проблеме како би они били ријешени.

Она је рекла да не подржава политичаре који су учествовали у протестима, јер тиме не чине добро борачкој популацији и то урушава кредибилитет бораца да се сами боре за своја права.

- Шта ће градоначелник Бањалуке /Драшко Станивуковић/ на протестима. Он треба да буде на свом радном мјесту и да рјешава послове, те да отвори буџет и да каже да је Република дала то и то, и идем ја са својим тимом да видим шта ја могу да урадим да би се побољшао статус бораца. Од градоначелниковог ходања тамо нико нема користи - поручила је Цвијановић.

Коментаришући данашњи састанак са представницима Удружења "Ветерани Републике Српске" у Бањалуци, Цвијановићева је рекла да је то био конструктиван састанак којем је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и ресорни министар Душко Милуновић.

- Састанак је био прилика да видимо шта је то анализирано и реализовано од претходно усвојених закључака Народне скупштине Републике Српске у марту и да видимо гдје се статусно налазимо, када је у питању рјешавање неких ствари које су у току - истакла је Цвијановић.

Цвијановић је рекла да су на састанку неке ствари појашњене, а за неке ствари ће наставити разговор у наредном периоду.

- Апсолутно подржавам шта борци и њихове организације траже, а то је потпуна транспарентност када су питању корисници помоћи која долази из буџета Републике Српске - истакла је Цвијановић.

Она је навела да су појаснили да постоје одређени проблеми у погледу објављивања регистра бораца и то не зато што то неко не жели, већ зато што их је у претходном периоду зауставила Агенција за заштиту личних података која је рекла да се то не може објављивати како су тражила борачка удружења.

- Подржавамо да се направи ревизија коју борци траже и да се виде законом стечена права и у случају да постоје одређени пропусти, морају се санкционисати и отклањати - истакла је Цвијановић.

Она је напоменула да је опредјељење Владе Републике Српске да се јача материјални положај борачке популације, истичући да је то и показано, јер је ове године за 14 одсто повећана основица за обрачун ратних и цивилних инвалиднина.

- Радује ме чињеница да је Влада наставила са активностима повезивања радног стажа, односно уплате доприноса за пензијско-инвалидско осигурање како би демобилисано борци ВРС који имају преко 60 година могли да остваре права која им припадају по том основу - закључила је Цвијановић.