latinica  ћирилица
22/06/2022 |  16:11 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Подршка иницијативи регионалног карактера

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да свака иницијатива регионалног карактера која укључује све земље западног Балкана треба да буде прихваћена од свих.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- "Отворени Балкан" даје могућност и далеко већу шансу када је у питању тржиште радне снаге, међусобно признавање диплома, миграције кадрова унутар регије, а не њихов одлив у свијет. У овој иницијативи наши привредници виде велике шансе - рекла је Цвијановић новинарима у Станарима.

Она је навела да се концепт "Отвореног Балкана" састоји од тога да наша привреда, грађани, туристички радници и туристи и радници било којег профила могу да имају много брже кретање, мобилност у оквиру региона и начин да се заједно превазиђу економске потешкоће и да се ојачају локалне економије.

Коментаришући изјаву специјалног изасланика Њемачке за западни Балкан у којој се наводи да није оптимистичан када је ријеч о "Отвореном Балкану", Цвијановић је рекла да је могуће да неко ко долази из Њемачке види одређену конкуренцију у некој иницијативи која се зове "Отворени Балкан" у односу на ранију иницијативу Њемачке која се свела на то да то буде Берлински процес.

- Мислим да ниједна иницијатива не треба да буде конкуренција другој, већ да буду иницијативе које могу да остварују своје циљеве тако што ће се кретати руку под руку - навела је Цвијановић.

Она је у вези са иницијативом "Отворени Балкан" рекла да су далеко већи искораци могући са овом него што је то био случај са неким другим иницијативама гдје се ишло на успостављање либералног тржишта, уклањање царинских и нецаринских баријера за робу.

- Неке друге иницијативе су биле више фокусиране на изградњи инфраструкуре локално у државама, а неке регионалне међудржавно повезивање кроз добре саобраћајнице и друге инфраструктурне пројекте - појаснила је Цвијановић.

На питање новинара постоји ли могућност да Република Српска реагује на поскупљење горива, Цвијановић је рекла да Српска има начин да одговори на овај проблем.

- То су послови које предузима Влада Републике Српске и видјели сте различите интервенције колико је било у могућности са одређеним ограничењима. Ово је проблем који ниједна влада неће моћи ријешити уколико се не зауставе узроци поскупљења и поремећаја на глобалном, европском и регионалном тржишту - закључила је Цвијановић.