latinica  ћирилица
22/06/2022 |  17:06 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Делегација Зелених није посјетила српска стратишта (ВИДЕО)

Тврдње европских посланика и члана њемачког Бундестага да челни људи Приједора нису хтјели да разговарају с њима и представницима бошњачких удружења нетачне су и тенденциозне, изјавили су данас градоначелник и предсједник Скупштине тог града Слободан Јавор и Мирсад Дуратовић.
Градска управа Приједор - Фото: РТРС
Градска управа ПриједорФото: РТРС

Јавним објављивањем електронске преписке с европским посланицима потврђују да је био договорен састанак само с њима и није била тема подизања споменика бошњачким жртвама.

А када смо питали европске посланике зашто нису посјетили и српска стратишта из посљедњег рата како би стекли реалну слику о БиХ, буквално су се увриједили.

Осим што су са "дигнутим" прстом држали придике због неутралности српског фактора у БиХ спрам сукоба у Украјини, дословно пријетили Српској ако не одустане од враћања одузетих компетенција, "зелени" европски и њемачки парламентарци изрежирали су наводни скандал са градоначелником Приједора.

У њиховој верзији коју су беспоговорно подржали сарајевски медији, Слободан Јавор одбио је претходно договорени састанак у вези с подизањем споменика бошњачким жртвама.

- Он је знао да ћемо доћи с представницима породица, али смо добили одговор: Ви можете, али не и чланови породица. Нама је то било неприхватљиво, ако не желите с њима ми не желимо онда с вама - изјавила је холандска европарламентарка Тинеке Стрик.

Заправо, било је другачије , каже градоначелник Приједора. Састанак је био заказан само са четворочланом делегацијом за понедјељак у 17.30 часова.

Уваженим европским посланицима опростило се кашњење од 15 минута, али њима на образ што су довели десетак непозваних и што су тражили да се разговора о свему осим о договореним темама: евентуалним еко-пројектима важним за град, а суштински се тичу програма Зелених.

- Шта су људи који су дошли у наш град хтјели да постигну својим доласком, да ли је то, како су навели, отварање појединих тема битних за наш град и Републику Српску или је тема првенствено била изградња споменика за дјецу која су страдала у претходном рату, то је кључ свега. Ми смо вољни да сарађујемо са њима, али да прво одржимо састанак са европским парламентом, а накнадно сједнемо са представницима одређених удружења, нису жељели - изјавио је Јавор.

- Мени је жао што се "овај инцидент десио". Није било никаквог скандала, а ако га је било онда су га изазвали управо представници европског парламента који су на уговорени састанак дошли у проширеној делегацији и са темама које нису биле договорене. У договору и припреми састанка апсолутно није било ријечи о изградњи споменика убијеној дјеци Приједора - рекао је предсједник Скупштине града Приједор Мирсад Дуратовић.

И као да није довољно што не говоре истину о разлозима неодржавања састанка са приједорским званичницима, европски парламентарци не трепнувши окарактерисаше посљедњи рат као бруталну агресију на БиХ.

Након обиласка Омарске и разговора са бошњачким удружењима сугерисали су да се обиљеже сва мјеста страдања. Што није спорно да су претходно обишли и српска стратишта.

Европски посланици нису посјетили ниједно стратиште Срба из посљедњег рата.

Непримјерен покушај да покваре међунационалне односе у Приједору неће успјети, поручили су Јавор и Дуратовић, изражавајући жаљење што до састанка ипак није дошло јер су и Приједор и Република Српска отворени за све добронамјерне госте.