latinica  ћирилица
22/06/2022 |  17:08 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Зарацин: Берлину важна безбједносна политика у БиХ , а и избори

Специјални изасланик Њемачке за западни Балкан Мануел Зарацин изјавио је да њемачке власти приједлогом за враћање те земље у ЕУФОР-ову мисију "Алтеа" у БиХ желе да пренесу поруку да је Берлин спреман да се посвети безбједносној политици у БиХ и да му је важно да се избори у БиХ у октобру одрже у безбједном и поузданом окружењу.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

Он је у интервјуу за Дојче веле пред данашњу конференцију ЕУ - западни Балкан упозорио на спор напредак у процесу проширења ЕУ за земље региона, подсјетивши да БиХ "и даље разматра 14 основних приоритета и спровођење реформи, потребних да би ЕУ коначно могла да додијели БиХ кандидатски статус".

Зарацин је изразио увјерење да је препорука Европске комисије о додјељивању кандидатског статуса Украјини и Молдавији "добра за земље западног Балкана", јер показује да и даље постоји геостратешка важност проширења Уније и кретање у процесу проширења.

Њемачки дипломата одговорио је и на питање о самопроглашеном Косову, рекавши да власти у Приштини спроводе реформе и да ЕУ "жели то да награди".

Према његовим ријечима, либерализација визног режима за становнике самопроглашеног Косова је један од битних корака, те да нормализација односа са Београдом мора да се обнови и да обје стране морају да се припреме за остваривање напретка.

Одговарајући на питање да ли би услови за Србију, која и даље купује гас и житарице из Русије и просљеђује их другим земљама како у региону тако и у ЕУ, требали да буду строжи, Зарацин је подсјетио да и Њемачка увози гас, али да "треба појаснити предсједнику Србије Александру Вучићу да се од њега очекује да се придружи санкцијама Москви и да му у исто вријеме не треба оставити могућност да тврди да ће "нестати струје у Србији", јер Унија осигурава то да њене одлуке имају ефекте који се могу оправдати са економске стране".

Говорећи о спором процесу проширења на западни Балкан, у свјетлу којег се као алтернатива појавила иницијатива Отворени Балкан, Зарацин је рекао да је "веома скептичан" када се ради о тој иницијативи.

- Треба бити јасно да су иницијативе у региону инклузивне и да постоје реални режими који дозвољавају свима да учествују. Као друго, важно је да се не појављују паралелне структуре. Осим тога, увијек треба бити јасно да нема начина који ће замијенити процес приступања ЕУ - нагласио је Зарацин.