latinica  ћирилица
22/06/2022 |  18:37 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Нова борба Српске у УН: Неће дозволити још једну резолуцију о Сребреници (ВИДЕО)

Бошњаци поново покушавају да заобиђу законе, процедуре и конститутивност, припремајући Резолуцију о забрани негирања геноцида у Сребреници, коју покушавају да ставе на дневни ред Генералне скупштине Уједињених нација. Српски члан Предсједништва, Милорад Додик, писао је генералном секретару и упозорио га да се не ради о званичном ставу БиХ, и да се против Свена Алкалаја води кривични поступак.
Уједињене нације (Фото: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE) -
Уједињене нације (Фото: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE)

Бошњаци не одустају од покушаја да преко Уједињених нација забране у БиХ негирање геноцида у Сребреници. Овај пут свој циљ покушавају да остваре преко Бисере Турковић и Свена Алкалаја, заобилазећи Предсједништво БиХ које је надлежно за спољну политику.

- То није политика БиХ, јер у њој не учествујемо сви, то је само политика муслимана. Мислим да је једном броју држава, важних држава, све више постаје јасно да је то тако. Ја сам њих тужио и само томе ћу додати и ово што они раде - рекао је Додик.

Земље Европске уније при УН већ су исказале негодовања, каже савјетница српског члана Предсједништва, Ана Тришић Бабић. Оцјењује да је врло могуће да те земље неће подржати стављање Резолуције на дневни ред. Генерални секретар се још није огласио.

- Генерални секретар УН је ипак на неки начин указао неповјерење да то дође на дневни ред и по тој процедури је ставио нацрт те Резоулиције да буде на јавној страници УН да види реакцију осталих чланица УН - истакла је Тришић Бабић.

 Прихватањем да се Резолуција стави на дневни ред, дошло би до кршења међународног права, али и Устава БиХ.

- Ако у том контексту неке могуће резолуције поново амбасадор при УН стави се на располагање и на кориштење такве групације људи, онда то говори о томе да заједничка држава апсолутно не функционише - изјавио је шеф Представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

Огласио се и предсједник СДС-а, Мирко Шаровић. Иако зна да је Додик на америчкој црној листи, од њега и Зорана Тегелтије тражи да оду у Њујорк и спријече Алкалаја да Резолуцију прогура у Уједињене нације. Међутим, када се покрене питање виталног интереса, онда из опозиције гласају против.

- Прошло је сада зато што опозиција сматра да све треба да учини против Милорада Додика. Није Милорад Додик Република Српска. Учините ви само за Републику Српску нешто и ја ћу вас поштовати - одговорио је Додик.

Бошњачки лоби преко Америке покушава да пошаље политичку поруку Србима.

- То је један од начина да се српски фактор на Балкану сабије у угао што више и да буде оптерећен најразноврснијим притисцима - истакао је некадашњи дипломата бивши министар иностраних послова СР Југославије и амбасадор Владислав Јовановић.

Уколико се Резолуција ипак нађе пред Генералном скупштином Уједињених нација и уколико добије већину гласова, она правно гледано није обавезујућа.