latinica  ћирилица
22/06/2022 |  19:46 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Размотрен Консолидовани извјештај о извршењу буџета за 2021.

Двадесет друга редовна сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра у 10 часова, даном за гласање током којег ће се народни посланици изјаснити о апсолвираним тачкама дневног реда.
НСРС -
НСРС

Обављена је расправа о о Консолидованом извјештају о извршењу Буџета Републике Српске за период 1.1 - 31. 12. 2021. године, Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о туризму, Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о енергетици, Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању, Нацрту закона о измјени и допуни Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, Нацрт закона о стандардизацији у Републици Српској, Нацрту закона о метрологији у Републици Српској, Нацрту закона о обавезном здравственом осигурању и Нацрту закона о привременом издржавању дјеце Републике Српске.

Народна скупштина, на захтјев Владе Републике Српске, усвојила је измјену редослиједа разматрања тачака дневног реда 22. редовне сједнице : 39. тачка - Информација о дугу са стањем на дан 31. 12. 2021. године размотрена је послије обављене расправе о 31. тачки, Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о туризму.

Посланици су у уторак обавили расправу о Нацрту Породичног закона, Нацрту закона о политичким странкама Републике Српске – приједлог народног посланика Перице Бундала, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима, Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности, Приједлогу закона о геолошким истраживањима и Приједлогу закона о основном васпитању и образовању.

Преостале тачке дневног реда 22. редовне сједнице:

33. Извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске за 2021. годину;

34. Извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за концесије Републике Српске за 2021. годину;

35. Извјештај о раду са финансијским извјештајем Агенције за високо образовање Републике Српске за 2021. годину;

36. Извјештај о раду и извршењу Ребаланса финансијског плана - Буџета ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за период 1. 1 - 31. 12. 2021. године;

37. Извјештај о извршењу Плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске за период 1. 1 - 31. 12. 2021. године;

38. Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмена за људска прва Босне и Херцеговине за 2021. годину;

39. Информација о дугу са стањем на дан 31. 12. 2021. године;

40. Приједлог одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене "Хашани" по скраћеном поступку;

41. Приједлог одлуке о усвајању зонинг планова урбаних зона подручја посебне намјене "Клековача";

42. Избор и именовања.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у првом дијелу 22. редовне сједнице Ребаланс буџета Републике Српске за 2022. годину и 13 закона.

Десет закона усвојено је по хитном поступку и то: Закон о измјенама и допунама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2022. годину, Закон о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Републици Српској, Закон о допуни Закона о подстицајима у привреди Републике Српске, Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, Закон о измјени Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, Закон о допунама Закона о запошљавању страних држављана и лица без држављанства, Закон о измјени Закона о порезу на доходак, Закон о измјени и допунама Закона о доприносима, Закон о измјенама и допуни Закона о републичкој управи и Закон о измјенама и допунама Закона о жељезницама Републике Српске.

У редовној процедури усвојени су: Закон о здравственој заштити, Закон о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства и Закон о аудио-визуелним дјелатностима.

Ребаланс буџета Републике Српске за 2022. годину и Закон о измјенама и допунама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2022. годину усвојени су 31. маја одмах по окончању расправе о овим тачкама на захтјев Владе Републике Српске.