latinica  ћирилица
22/06/2022 |  19:47 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Захарова: Вашингтон забранио специјални лет за превоз протјераних дипломата

Вашингтон није одобрио специјални лет руског авиона у САД који је требао да превезе кући запослене у руској дипломатској мисији, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Mарија Захарова  (Фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Mарија Захарова (Фото:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Она је рекла да САД настављају да систематски наносе штету билатералним односима, који су на најнижем нивоу.

Према њеним ријечима, Вашингтон се истакао у још једном непријатељском потезу против Русије, тиме што није дозвољен лет авиона који је требао да врати кући запослене у руским спољнополитичким институцијама и њихове породице, јавио је ТАСС.

- Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена изабрала је да игнорише чињеницу да је то, заправо, хуманитарна акција, јер је наш авион требао да долети /у Америку/ како би повезао наше колеге којима је Стејт департмент раније издао ултиматум да до краја мјесеца морају да напусте САД - истакла је Захарова.

Захарова је нагласила да такво "пркосно" понашање власти САД неће проћи без одговора.

- Као што смо раније упозорили, када је руском авиону на специјалном лету забрањен улазак, неизбјежно ће услиједити контрамјере, укључујући асиметричне, о којима ћемо их обавијестити кроз дипломатске канале, у складу са успостављеном процедуром - додала је Захарова.