latinica  ћирилица
22/06/2022 |  20:49 ⇒ 20:50 | Аутор: РТС

Вучић са Ди Мајом: Захвалност Италији на подршци евроинтеграцијама Србије

Председник Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Луиђијем ди Мајом, са којим је разговарао о даљем развоју билатералне сарадње, евроинтеграцијама Србије, геополитичким приликама и регионалним односима.
Александар Вучић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs) - Фото: РТРС
Александар Вучић (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs)Фото: РТРС

Вучић је захвалио Италији на отвореној и континуираној подршци европским интеграцијама Србије.

Предсједник Србије је је на састанку са шефом италијанске дипломатије истакао да је Италија међу водећим страним инвеститорима у Србији, убједљиво први страни партнер према вриједности инвестиција, а на другом мјесту према броју реализованих пројеката.

- И поред тога настављамо да стварамо још стимулативније пословно окружење, кaко бисмо привукли нове стране улагаче - истакао је  Вучић, напомињући да је веома важно то што је Италија регион ставила високо на листу спољнополитичких приоритета.

Захвалио се Италији на отвореној и континуираној подршци европским интеграцијама Србије, те истакао да цијени личну подршку шефа италијанске дипломатије Ди Маја напорима Србије на свом европском путу, преноси се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Говорећи о регионалним приликама, Вучић је поручио да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, као јединим начином за постизање обострано прихватљивог договора додајући да су мир, стабилност и сарадња од највеће важности за будућност Западног Балкана.

По питању сукоба у Украјини, предсједник Србије је још једном подвукао да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета сваке земље, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација, те да је спремна да помогне Украјини, у складу својих могућности.

Италијански шеф дипломатије Луиђи ди Мајо током састанка је рекао да та земља препознаје све што је Србија урадила на путу ка Европској унији, посебно када је ријеч о уставним и другим реформама, које су омогућиле отварање кластера 4, каже се у саопштењу.

- Италија је снажан заговорник приближавања Западног Балкана европској породици и ми улажемо велике напоре како бисмо нашим партнерима из ЕУ објаснили ситуацију у региону и потребу за проширењем. ЕУ мора да пружи већу економску подршку региону - рекао је шеф италијанске дипломатије.