latinica  ћирилица
22/06/2022 |  21:42 ⇒ 21:44 | Аутор: СРНА

Представљена књига "Борба моја за животе других"

Књига "Борба моја за животе других", чувеног хирурга из Источног Сарајева Славка Ждрала, у којој је описана улога медицинских радника у Одбрамбено-отаџбинском рату и стварању Републике Српске, представљена је вечерас на Економском факултету у Палама.
Пале - промоција књиге - Фото: СРНА
Пале - промоција књигеФото: СРНА

- Књига говори о прошлом, злом времену које се догодило и представља велику катаклизму која је однијела велики број жртава - рекао је Ждрале новинарима.

Он је рекао да је књигом желио да од заборава сачува борбу медицинског особља које је у протеклом рату несебично пружало помоћ болесним и рањеним.

- Ми смо помагали онима који су били у првом ешалону и зато сматрам да су здравствени радници чинили други ешалон и један од стубова одбране Републике Српске - навео је Ждрале.

Он је додао да је учешће медицинског особља у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату карактеристично јер они нису мобилисани, већ су добровољно кренули и учинили што су учинили због своје хуманости и етике.

Ждрале је нагласио да је учинак српских љекара на сарајевском подручју признат у цијелом свијету и због тога је желио да каже да то није радио појединац, већ организовани људи - здравствени радници.

- Овом књигом желим да укажем на те људе и тим који сам водио. Желим да се зна за све њих, без обзира коју су улогу имали - испричао је Ждрале.

Према његовим ријечима, оног тренутка када је на подручју Сарајева почео рат више од 150.000 људи је остало без икакве здравствене заштите, а српске снаге на терену нису имале ниједну озбиљнију болницу.

- У том хаосу здравствени радници су створили све то. Имали смо неколико болница на овом подручју. То је један огроман и немјерљив допринос, а то знамо ми и они које смо спасили - истакао је Ждрале.

Ждрале наводи да је у књизи посебно описао егзодус сарајевских Срба, те да размишља да прикупи још документације и направи допуњено издање.

Промоција књиге је организована у оквиру пратећег програма регионалне конференције одржане данас на Палама у организацији удружења Мрежа невладиних организација /НВО/ Републике Српске, уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије и Олимпијског центра "Јахорина".

Предсједник Управног одбора Мреже НВО Републике Српске Миленко Дачевић каже да осим организације конференције промовишу и културу, а књига доктора Ждрала је врло интересантна, занимљива тако да би порука била да друштво треба да почива на знању, тражењу истине, непрекидном учењу и усавршавању.

- Без обзира на околности са којима се суочавамо треба да радимо на образовању, промоцији културе која је дио наше националне оплемењености - поручио је Дачевић.