latinica  ћирилица
23/06/2022 |  08:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови Зеланд: Нападач ножем ранио четири особе

На Новом Зеланду нападач је данас ранио четири особе ножем, прије него што су га околни пролазници срушили на земљу и тако зауставили, саопштила је полиција.
Напад ножем на Новом Зеланду, архив (Фото: EPA-EFE/PAUL BRAVEN) -
Напад ножем на Новом Зеланду, архив (Фото: EPA-EFE/PAUL BRAVEN)

Званичница полиције навела је да је напад у Окланду, који је трајао мање од 10 минута, био насумичан и да се осумњичени налази у притвору, преноси Ројтерс.

Речено је да нема назнака да је у питању злочин из мржње, јер су жртве различитих полова, националности и старости, и наглашено да је полиција брзо реаговала, ухапсила починиоца и спријечила већи број жртава.

Наведено је и да све рањене особе имају умјерене повреде.

Пролазници који су се затекли на мјесту инцидента кренули су за осумњиченим и опколили га након што је започео напад, а један га је оборио користећи штаке за ходање, саопштила је полиција.

Прецизирано је да је мушкарац носио велики нож и да је имао умјерене повреде када је ухапшен, као и да је због тога хоспитализован.

Нови Зеланд је био мјесто два насилна напада ножем у супермаркетима прошле године, а један се води као терористичко дјело, док истрага није утврдила мотив за други напад, преноси Ројтерс.

Прошлог септембра, муслимански екстремиста инспирисан терористичком организацијом Исламска држава ранио је петоро људи у супермаркету у Окланду прије него што је полиција пуцала и убила га.

Троје од њих задобило је тешке повреде, а још двије особе су повријеђене у нападу, али су сви преживјели.

А у мају прошле године, купци и особље у супермаркету у Данедину успјели су да спријече избезумљеног човјека да повриједи више лица, након што је у насумичном нападу ножем повриједио четири особе, тешко ранивши троје.

Нападач из Данедина, 43-годишњи Лук Ламберт, осуђен је на 13 година затвора, наводи Ројтерс.