latinica  ћирилица
23/06/2022 |  09:01 ⇒ 10:56 | Аутор: РТРС

Петронијевић: Двије тужбе против НАТО су "пробни балони" (ВИДЕО)

Имунитет на који се позива НАТО у случају двије тужбе које су против Алијансе због агресије 1999. године поднесене Вишем суду у Београду, у име обољелих од канцера, потпуно је промашено оправдање. Имам утисак да нису разумјели о чему се ради или имају лош правни тим, сматра адвокат Горан Петронијевић.
Горан Петронијевић - Фото: РТРС
Горан ПетронијевићФото: РТРС

Петронијевић је гостујући у Јутарњем програму РТРС-а истакао да НАТО као правни субјекат сматра да има имунитет од кривичног гоњења и позива се на одредбе споразума који је склопљен 2005. године са СРЈ, а који је потписао тадашњи министар спољних послова Вук Драшковић.

- Овим споразумом даје се имунитет НАТО војницима који не могу одговарати за кривична дјела почињена на територији Србије и пред нашим судовима. Ово сада је грађанска парница за нанесену штету која је наступила употребом забрањених борбених средстава. Имам утисак да нису разумјели о чему се ради или имају лош правни тим - каже Петронијевић.

Петронијевић каже да је ово својеврсно охрабрење јер се НАТО први пут упустио у једну судску парницу.

- До сада се НАТО није ни обазирао на овакве ствари. Овога пута се огласио и рекао да има имунитет и да имају пасивну легитимацију да буду тужена страна у спору - каже адвокат.

За сада, истиче, постоје двије тужбе које су у процедури и то су својеврсни "пробни балони" да би се видјело како ће српско правосуђе реаговати.

Петронијевић је додао и да грађани из Републике Српске, чија су мјеста бомбардована, такође могу да туже НАТО, али би, како каже, прво требало да се добију пресуде пред правосуђем у Србији.

- Тако би требало поступити имајући у виду искуства Италијана. Онда би то било озбиљно охрабрење. Ипак, треба имати у виду и статус бх. правосуђа, односно правосуђа у Српској који је тренутно под великим притиском са стране - истиче Петронијевић. 

Петронијевић подсјећа да су италијански војници боравили на Косову где је бачено највише пројектила с осиромашеним уранијумом. А захваљујући италијанским удружењима ветерана, научним истраживањима и лекарским анализама утврђено је да постоји директна веза између боравка италијанских војника на тлу које је контаминирано осиромашеним уранијумом и болести од којих су оболели.

Они су тужили су Италију и НАТО и добили су поступке и против државе и против Алијансе.