latinica  ћирилица
23/06/2022 |  09:24 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

Шолаја: Алкалај треба да буде суспендован

Ниједна институција БиХ, прије свега Предсједништво БиХ, није донијело одлуку о документу који носи назив "резолуција о Сребреници", а стални представник БиХ при УН Свен Алкалај, који не може да води спољну политику, би због самовољног дјеловања требало да буде суспендован, каже професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

- Алкалај је обични службеник, нема мандат да доноси званичне одлуке о спољној политици, па би због самовољног дјеловања требало да буде суспендован - рекао је Шолаја за Вечерње новости, коментаришући нову бошњачку иницијатива да УН усвоји резолуцију у којој се, како је наведено, "осуђује геноцид у Сребреници".

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић рекао је да Бошњаци и политичко Сарајево, на челу са СДА, не жале новца, нити презају од било каквих међународних скандала како би успјели у наметању свог виђења дешавања у Сребреници.

Он је додао да је ово изборна година и да ће /лидер СДА/ Бакир Изетбеговић и његови "трабанти" још јаче потенцирати причу о наводном геноциду да би добили изборе, а тиме и шансу да наставе план ударања жига "геноцидности" српском народу.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је Генералну скупштину УН да БиХ не стоји иза иницијативе да УН усвоји резолуцију у којој се, како је наведено, "осуђује геноцид у Сребреници", јер о томе у БиХ не постоји консензус.

Према писању медија, група "Босанаца и Херцеговаца" и Американаца поријеклом из БиХ под називом "Радна група за БиХ" затражила је од Генералне скупштине УН да донесе резолуцију којом би било осуђено "негирање геноцида и других ратних злочина у БиХ".