latinica  ћирилица
23/06/2022 |  10:45 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Радмановић и Човић затражили од ЕУ кандидатски статус

Представнички дом и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ упутили су захтјев за додјелу кандидатског статуса БиХ по убрзаном поступку ради очувања стабилности земље и указали на значај изборних и уставних реформи како би се омогућило спровођење изборних резултата, потврђено је Срни из парламента БиХ.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

Чланови Колегијума оба дома парламента Драган Човић и Небојша Радмановић послали су писмо Европском савјету уочи дводневног самита на којем се очекује додјела статуса кандидата Украјини и Молдавији.

У писму, које је прослијеђено и Европском парламенту, министрима спољних послова ЕУ и Великој Британији, наводи се да изасланици и посланици оба дома парламента БиХ једногласно траже да БиХ хитно буде додијељен кандидатски статус.

- Наш захтјев долази у вријеме озбиљних изазова за европски континент. Дубоко смо свјесни радикалног погоршања међународних политичких, привредних и безбједносних прилика, које оправдано изазивају осјећај неизвјесности и угрожене безбједности код наше популације, чије интересе можемо заштитити једино убрзаном интеграцијом у ЕУ - наводи се у захтјеву Парламента БиХ.

Додаје се да би додјелом кандидатског статуса БиХ била унапријеђена стабилност ове земље, те перспектива проширења ЕУ на простору југоисточне Европе.

Човић и Радмановић у захтјеву су указали и на значај хитне изборне реформе и ограничених измјена Устава БиХ да би било омогућено непосредно спровођење изборних резултата на сљедећим општим изборима.

- Вјерујемо да хитним испуњавањем приоритета БиХ знатно приближавамо њеном стратешком циљу, високим европским стандардима владавине права и демократске владавине - наведено је у допису.

Европска комисија предложила је да Украјини и Молдавији на засједању Савјета ЕУ буде додијељен статус кандидата о чему ће се одлучивати на самиту данас и сутра, а Словенија је службено предложила да и БиХ добије статус кандидата чему се прикључило још земаља ЕУ, међу којима је и Хрватска.

Лидери ЕУ и западног Балкана састаће се данас у Бриселу уочи јунског састанка Европског савјета, објављено је на сајту ЕУ.