latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:10 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Волонтери прикупљали отпад у Мостару у оквиру Кока-Колиног пројекта "Од извора до мора" (ФОТО)

Акција чишћења и одвојеног прикупљања отпада у кампусу Универзитета "Џемал Биједић" у Мостару окупила је волонтере свих генерација овог града.
Акција "Од извора до мора" (Уступљена фотографија) -
Акција "Од извора до мора" (Уступљена фотографија)

Акција у оквиру пројекта "Од извора до мора" обухватила је шире подручје кампуса, као и неколико мањих дивљих депонија на самом рубу овог дијела града.

Мостарска акција је трећа од пет акција чишћења планираних у оквиру пројекта током ове године, који Кока-Кола, у сарадњи са партнерима и уз подршку невладиних организација и институција, реализује на различитим локацијама у БиХ.

Претходне двије акције чишћења на подручју општине Ново Сарајево у Сарајеву и у Бањалуци ангажовале су више од 250 волонтера и волонтерки. Очишћени су паркови, шеталишта и излетишта у ова два града, док је кампус мостарског Универзитета нова локација.

Кока-Кола у Босни и Херцеговини акције организује у партнерству са Конзумом у БиХ, те у сарадњи са УГ "Руке" који је носилац активности глобалне иницијативе Lets do it у БиХ, локалних невладиних организација активних у пољу очувања животне средине и волонтера који су учествовали у акцији.

Подизање свијести о значају одговорног управљања отпадом и одвојеног прикупљања амбалажног отпада, те подстицање на акције чишћења водених и копнених површина, и уопште очување животне средине, темељи су пројекта "Од извора до мора". Главни циљ пројекта је да подстиче и промовише едукацију и јачање свијести грађана о значају одговорног одлагања амбалажног отпада, а посебно одвојеног прикупљања отпада које омогућава рециклирање.

Прошле године, више од 500 волонтера укључило се у акције одржане у седам градова и општина у којима су скупили више од пет тона амбалажног отпада.

Пројекат "Од извора до мора" у 2022. се наставља акцијама прикупљања амбалажног и другог отпада у Зеници у петак, 24.6. и финално, 29.6. на Великом пољу на Игману.

Кока-Кола у БиХ осигурала је упутства и опрему потребну за прикупљање отпада, а акцијама у локалним заједницама координишу невладине организације окупљене око исте мисије - свијета без отпада.

Пројекат подржавају и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Фонд за заштиту околиша Федерације БиХ, Агенција за водно подручје Јадранског мора, ЈУ Воде Српске, Општина Ново Сарајево, Град Сарајево, те компаније Екопак и Еуро Бета, које ће се побринути за одвоз прикупљеног отпада.

"Од извора до мора" дио је дугорочног свеобухватног плана "Свијет без отпада" којим се Кока-Кола, између осталог, обвезала да ће до 2030. године прикупити и рециклирати исту количину боца и лименки оној коју ставља на тржиште те да ће удио рециклираних материјала у примарној амбалажи бити најмање 50 одсто.

До 2025. године сва примарна амбалажа моћи ће се у потпуности рециклирати. У протеклих 10 година, Кока-Кола је смањила тежину пластичних флаша које производи у свом погону за укупно седам одсто. Иновација у производном погону је и нови тип пластичног чепа који ће на основу мање тежине за 26 одсто у 2022. години допринијети смањењу кориштења пластике за готово 50 тона, саопштили су из компаније Кока-Кола ХБЦ.

Више информација доступно је на Кока-Колиној веб страници.