latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:16 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Блокирана британска жељезница

 Штрајкови су блокирали жељезничку мрежу Британије док траје спор вођа синдиката, жељезничких фирми и Владе о захтјеву за повећање плата радницима како би пратиле растућу инфлацију.
Британске жељезнице (Фото:  EPA-EFE/ANDY RAIN) -
Британске жељезнице (Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN)

Синдикати траже знатнија повећања плата за своје чланове јер нагли раст трошкова хране и горива доводи домаћинства до ивице, док је Влада позвала на ограничавање плата како би се избјегла спирала инфлације.

Синдикати су формирали колоне око жељезничких станица други дан ове недјеље и упозорили на више индустријских акција, ако не буде постигнут договор.

Генерални секретар Удружења радника жељезнице, поморства и транспорта Мик Линч рекао је за Би-Би-Си да је врло вјероватно да ће бити нових штрајкова ако радници не добију поравнање.

Иако су разговори у току, трећи дан штрајка планиран је за суботу, 25. јун.

И други ресори привреде планирају индустријске акције што би могло водити, како синдикати кажу, до "љета незадовољства".

Влада је критиковала штрајкове, називајући их контрапродуктивним и најштетнијим за оне са ниским примањима који зависе од јавног превоза и не могу да раде од куће.

Министри ће касније данас изнијети планиране измјене закона које ће предузећима олакшати кориштење привременог особља, ради смањења утицаја штрајка на минимум.

- Поново синдикати држе земљу као таоца заустављањем кључних јавних служби и предузећа. Ситуација у којој се налазимо није одржива - рекао је министар Квази Квартенг.

Наводи да ће укидање ових ограничења из седамдесетих година дати предузећима слободу да брзо приступе потпуно обученом особљу, а све то омогућава људима да наставе са својим животима без прекида како би помогли функционисање економије.