latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:17 | Аутор: СРНА

Амовић: Ништа спорно у концесији за ХЕ на Дрини, све урађено према закону

Комисија за концесије БиХ дала је мишљење Уставном суду БиХ о спору око додјељивања концесија за изградњу хидреоелектрана на Дрини, које су заједнички пројекат Републике Српске и Србије, да са становишта закона и процедура нема спорних питања и да је закључена према законским прописима, изјавио је данас Срни предсједавајући Комисије Миломир Амовић.
Хидроелектране на Дрини, Вишеград (фото: henadrini.com) -
Хидроелектране на Дрини, Вишеград (фото: henadrini.com)

Амовић је рекао да Комисија није могла донијети ни рјешење нити одлуку већ је дала мишљење.

Он је рекао да је Комисија утврдила да овдје могу постојати три разлога за спорна питања – један разлог је то што је ријеч о подијељеној надлежности БиХ и ентитета, уколико је концесионо добро у пограничним зонама БиХ са сусједним државама.

- Други разлог је то да може доћи до спорова у случају да се концесионо добро простире на оба ентитета и када је у близини међуентитетске линије разграничења, а трећи је када се закључују међународни уговори и споразуми када је потребан међународно правни субјективитет БиХ - додао је Амовић.

Он је нагласио да Комисија за концесије, разматрајући све акте који су пристигли, није могла утврдити нити да се ради о подијељеној нити заједничкој надлежности, као ни да је ријеч о међународном уговору гдје се тражи међународни субјективитет БиХ.

Амовић је појаснио да Комисија за концесије није могла донијети ни рјешење нити одлуку, јер Комисија није могла одржати сједницу због недостатка кворума зато што је недостајао један члан Комисије.

- Тако да према закону и пословнику, није могла да се одржи сједница, него је одржан радни састанак гдје су преостали чланови усвојили информацију о поступању по овом предмету - додао је Амовић.

Он је рекао да је та информација дата Уставном суду БиХ на увид и све што је Комисија за концесије радила у протеклом периоду.

Амовић је истакао да је у тој информацији практично дато мишљење преосталих чланова Комисије у вези са овим спором, наводећи да је сада на Уставном суду да одлучи шта и како даље.

Захтјев за оцјеном уставности издавања концесије упутила су 24 посланика Парламентарне скупштине БиХ, а Уставни суд БиХ је наложио Комисији за концесије да ријеши спор.