latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:44 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Прелазак с угља на обновљиве изворе енергије мора бити без губитака радних мјеста

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ Кристофер Шелдон констатовали су данас да транзиција енергетског сектора мора бити праведна и омогућити прелазак са угља на обновљиве изворе енергије без губитка радних мјеста.
Кошарац-Шелдон - Фото: РТРС
Кошарац-ШелдонФото: РТРС

Кошарац је истакао да ресорна министарства из Републике Српске и Федерације БиХ морају бити потпуно видљива и укључена у комплетан процес те транзиције, будући да је област енергетике у примарној надлежности ентитета.

Он је навео да је Република Српска примијенила све потребне стандарде, те да ће Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара дати допринос у складу са координирајућом улогом и уставним надлежностима, , саопштено је из тог министарства.

- Нама је важно да радимо у координацији са ресорним ентитетским министарствима, која су сагласна и дала су подршку изради мапе пута "Праведне транзиције за све", при чему нам је потребна сарадња са Свјетском банком - рекао је Кошарац.

Они су током разговора о пројекту "Подршка енергетској транзицији у регијама угља у БиХ" разматрали прелиминарне налазе мапе пута "Праведна транзиција за све", при чему је констатовано да се из аналитичке прелази у фазу реалне реализације овог пројекта, гдје ће бити дефинисани конкретни кораци за декарбонизацију.

Кошарац је у Сарајеву примио данас тим Свјетске банке, предвођен Шелдоном, који ради на пројекту "Подршка енергетској транзицији у регијама угља у БиХ".