latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:54 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

У Бијељини у суботу дочек ученика са Космета (ФОТО)

У Бијељини ће у суботу, 25. јуна, бити организован дочек за 461 српског ученика са Косова и Метохије у пратњи 46 просвјетних радника који ће седам дана боравити код вршњака у 13 градова и општина Републике Српске, изјавио је Срни предсједник Одбора за помоћ Србима на Космету Милорад Арлов.
Дјеца са Космета, илустрација - Фото: РТРС
Дјеца са Космета, илустрацијаФото: РТРС

Гости са Космета требало би да стигну између 12.00 и 13.00 часова у Етно-село "Станишићи" код Бијељине гдје ће их дочекати Арлов и делегација општина и градова Републике Српске.

Дјеца су из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Осојана, Црколежа, Клине, Видања, Гораждевца, Велике Хоче, Ораховца, Угљара, Косова Поља, Новог Брда, Липљана, Партеша, Пасјана, Витине и из Косовске Каменице.

Они ће од 25. јуна до 2. јула боравити код вршњака у око 450 породица у Републици Српској.

- Наши гости стижу у 11 аутобуса од којих ће осам ући на граничном прелазу Павловића мост, а три на прелазу Вардиште код Вишеграда - каже Арлов.

Вишеград - дочек дјеце с Космета, архив  (Фото: РТРС)

Он је подсјетио да ће у суботу бити испраћена дјеца са потешкоћама у развоју и њихови родитељи из Удружења родитеља "Подржи ме" из Косовске Митровице који су били гости Одбора у Бањалуци 21. јуна.

Арлов је додао да у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" на једнодневни излет 29. јуна долази четрдесетак српске дјеце из Глине у Хрватској.

- На иницијативу нашег одбора у току боравка дјеце са Косова и Метохије биће и два братимљења. У Приједору ће се 30. јуна побратимити Основна школа /ОШ/ "Доситеј Обрадовић" из овог града и ОШ "Вук Караџић" из Сочанице у општини Лепосавић, а 1. јула у Пелагићеву ова општина и општина Липљан - навео је Арлов.

Он је захвалио породицама, основним школама и локалним заједницама у Републици Српској, Министарству просвјете и културе, Министарству породице, омладине и спорта, Министарству туризма Српске, Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Влади Србије, Фонду за избјегла и расељена лица Војводине и свима који су допринијели реализацији 10. јубиларног пројекта.

У оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" дјеца са Космета ове године ће боравити у Приједору, Бањалуци, Градишци, Прњавору, Челинцу, Броду, Шамцу, Пелагићеву, Добоју, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Требињу и на Сокоцу.