latinica  ћирилица
23/06/2022 |  12:42 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Пацијенти више не морају носити маске у здравственим установама

Влада Републике Српске донијела је данас, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, нову Уредбу о начину извршавања мjера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19.
Чекаоница испред болнице - Фото: РТРС
Чекаоница испред болницеФото: РТРС

Овом уредбом уређује се начин извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19, које изазива тешки акутни респираторни синдром корона вирус, за вријеме трајања ванредне ситуације у складу са законом. Ступањем на снагу ове уредбе престаје да важи Уредба о начину извршавања мjера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да је у односу на претходну, новом Уредбом извршене су измјене на начин да су постојеће мјере ублажене у смислу да маске носе само запослени у здравственим установама и установама које обављају лабораторијску дјелатност у непосредном раду са пацијентима и за запослене и посјетиоце у домовима за старија лица и другим установама социјалне заштите за смјештај корисника у току непосредног контакта са корисницима услуга односне установе.

Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске, а престаје да важи 30. септембра 2022. године.