latinica  ћирилица
23/06/2022 |  12:46 ⇒ 15:02 | Аутор: РТРС

Влада предложила повећање плата за 100 КМ у више сектора

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, те Приједлог закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске, по хитном поступку.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Разлог за доношење ових закона је увећање платних коефицијената за запослене у јавним установама у области здравства и јавним службама Републике Српске, а у циљу побољшања материјалног положаја запослених.

Платни коефицијенти се увећавају у одређеном проценту и то тако да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Ови закони представљају једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у јавним установама у области здравства Републике Српске.

Измјене садржане у законима у односу на Закон о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске и Закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске односе се на преко 50 одсто одредаба Закона. Зато је предложено доношење нових закона умјесто закона о измјенама и допунама, с тим да су остале одредбе закона који су на снази идентичне одредбама предложених закона, наводи се у саопштењу Владе.

Влада је утврдила, по хитном поступку, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Републике Српске.

Разлог за доношење ових закона је увећање платних коефицијената за запослене у наведеним областима, а с циљем побољшања материјалог положаја запослених.

Платни коефицијенти се увећавају у одређеном проценту, на начин да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ.

Измјене ових закона представљају једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у овим областима.

Такође, Влада Републике Српске утврдила је, по хитном постуку и Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Спрске.

Разлог за доношење овог закона је увећање платних коефицијената за запослене у институцијама правосуђа, осим плата носилаца правосудних функција (судија и тужилаца), а у циљу побољшања материјалног положаја запослених.

Платни коефицијенти се увећавају у одређеном проценту и то тако да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ.

Опширније о данашњој сједници Владе Српске можете прочитати овдје.