latinica  ћирилица
23/06/2022 |  14:42 | Аутор: Независне

Мирко Вуковић добитник "Пелагићевог рунолиста"

Награда "Пелагићев рунолист" коју додјељује Књижевна заједница "Васо Пелагић" из Бањалуке, за 2021. годину припала је Мирку Вуковићу, књижевнику с адресом у Челинцу.
Мирко Вуковић - Фото: СРНА
Мирко ВуковићФото: СРНА

Ову одлуку донио је жири у саставу Ранко Прерадовић, предсједник, те Новица Телебак и Душко Ж. Поповић, чланови.

- Угледни књижевни стваралац, првенствено пјесник, али и теоретичар и аналитичар, марљиво је за доста кратко вријеме остварио завидан стваралачки опус. Истовремено, као ликовни стваралац, здушно се брине о графичком изгледу књига, бдијући у том погледу над сваким издањем које му повјере. Исто тако, значајан је чинилац књижевног живота, не само Бањалуке, него и далеко шире - саопштио је жири.

Жири је нагласио Вуковићеве антологијске, полемичке и теоретичарске књиге које је до сада објавио.

- Пише за младе и најмлађе читаоце, а како је по занимању професор, ту приврженост младима потврђује у свакодневној пракси - истиче се у саопштењу жирија.

- Као неко ко је заувијек обузет ријечима, ја ни поводом вијести да ми је припала награда Пелагићев рунолист не могу да се не поиграм ријечима и њиховом етимологијом. Рунолист зову и лављом шапом, а ја сам својевремено објавио књигу "Лавље риме" и на концу њеног епилога написао: "Омађијан сам унутрашњим, или, како то радије кажем, лављим римама. Лав риче, али и преде - умилно, милећи. Оба пута римује, зар не?" Предем, ево, на вијест да сам добитник ове награде - казао је Вуковић.

Он је додао да се на вијест о награди може изразити и на други начин.

- Средњовјековни физиолог пишући о лаву вели:"'Кад лав спава у својој пећини, његове очи су будне." Французи пак рунолист зову, између осталог, и сребрна звијезда; е па - док спавам, моје очи су будне и у мраку своје пећине видим ту сребрну звијезду. Ово говорим у контексту да нисам већ неко вријеме објављивао ништа, да сам се помало одстранио и отуђио од свијета, а да ме је Пелагићева награда ипак пронашла и обасјала својим свјетилом. Хвала на томе добрим људима који ову награду додјељују - истакао је Вуковић.

Награда "Пелагићев рунолист" основана је 2011. године, а досадашњи добитници су Душко М. Петровић, Милош Милојевић, Зоран Хр. Радисављевић, Миле Мутић, Ненад Грујичић, Марко Раулић Ђукић, Тихомир Левајац и Новица Телебак.

Мирко Вуковић рођен је 1972. године у Беранама, у Црној Гори. Основну и средњу школу завршио је у Новом Пазару. Дипломирао је на Одсјеку за српски језик и књижевност Филолошког факултета у Приштини. Студирао је, а није завршио, и историју умјетности у Приштини и Академију умјетности у Бањалуци. Бави се књижевношћу, есејистиком, књижевном критиком, публицистиком, као и ликовном умјетношћу.

Објавио је 12 књига за одрасле, једну звучну књигу пјесама, четири књиге пјесама за дјецу и младе, једну књигу новинских колумни, двије књиге критика и полемика и једну књигу прозних записа. Добитник је више књижевних награда, међу којима се издвајају "Ристо Ратковић", "Слово Подгрмеча" и "Печат вароши сремскокарловачке". Заједно са Љјубомиром Милутиновићем, 2012. године приредио је антологију поезије за дјецу српских пјесника у Босни и Херцеговини "Лепо слово", која носи поднаслов "Од Ћопића до данас". Приређивач је и панораме крајишке поезије "Како је палацао језик", те избора из религиозне поезије Крајине "Истозборци, сараспетници". Пјесме су му уврштене у више антологија за дјецу и одрасле. До сада је имао 20 самосталних и шест заједничких изложби карикатура.

Награда "Пелагићев рунолист" Мирку Вуковићу биће уручена у манастиру Гомионица у августу у оквиру Кочићевог збора.